Autori laureati Grada
104

U zeničkom pozorištu večeras projekcija serijala "Betonski spavač" posvećen gradu čelika

E. M.
Zenica
Zenica
U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici večeras će biti upriličena projekcija epizode "Grad radnika i arhitekata", posvećena Zenici i njenoj arhitekturi, iz dokumentarnog serijala "Betonski spavači".

S početkom u 19 sati u velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica biti će upriličena javna tribina, a potom i projekcija nakon koje će se građanima i posjetiocima predstaviti autori serijala "Betonski spavači" - serijal Hulahop produkcijske kuće, koji su ujedno i dobitnici "Nagrade Zenice" za afirmaciju Zenice i jačanje njenog ugleda u zemlji i svijetu.

"U okviru događaja održat će se i promocija reprinta monografije 'Arhitektura Bosne i put u savremeno', autora arhitekata Dušana Grabrijana i Juraja Neidhardta, čije je prvo izdanje objavljeno 1957. godine. Riječ je o knjizi koja predstavlja jedno od najvrijednijih djela iz oblasti arhitekture u historiji Bosne i Hercegovine", saopćili su organizatori.

Program će pratiti i javna diskusija na temu "Identitet grada", gdje će, posebno, biti govora i o arhitekti Juraju Neidhardtu, čovjeku koji je postavio temelje modernom urbanom razvoju Zenice.

Organizatori ovog događaja su Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine i Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici.

Učesnici tribine su dopisni članovi Akademije nauka i umjetnosti Radivoje Mandić i Amir Vuk Zec, zatim predstavnici Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, prof. dr. Vedad Islambegović, V. prof. dr. Mirza Džananović, kao i Selvedin Avdić, novinar i književnik, te nagrađeni dio tima Hulahop produkcijske kuće za seriju “Betonski spavači” - Saša Ban, reditelj, Nevenka Sablić, scenarist, i Dana Budisavljević, producent.