Kultura
20

U Zemaljskom muzeju možete vidjeti kako su se liječili i uljepšavali stari Rimljani

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Zemaljskom muzeju u Sarajevu bit će otvorena tematska izložba pod nazivom "Kako su se liječili i uljepšavali stari Rimljani"

Izložba "Kako su se liječili i uljepšavali stari Rimljani" se bavi temom rimske medicine, farmacije, veterinarstva i stomatologije, te proizvodnjom kozmetičkih preparata: parfema, mirisa, pudera i sl.

Izloženi predmeti potječu iz šireg vremenskog intervala od 1. do 4. stoljeća, a njih čini oko 150 predmeta koji su pronađeni na lokalitetima u Bosni i Hercegovini (Mogorjelo kod Čapljine, lokalitetu kod Ilidže i kod Stoca), ali i lokalitetima izvan BiH, primarno u Hrvatskoj, na istočnoj obali Jadrana, Albaniji, Grčkoj, te zapadnoj Turskoj.

Izloženi predmeti su do Zemaljskog muzeja. došli kolekcionarskim putem. Među njima su: hirurška dlijeta, noževi, skalpeli, pincete, kašičice za spravljanje različitih masti, medicinske sonde, kauterizatori, ploče za razmazivanje materija, vage za vaganje sastojaka, male bočice, ampule i balsamariji koji su služili za pohranu i čuvanje i ljekovitih materija, ali i parfema i kozmetičkih stvari.

Tu su i kutijice za čuvanje pudera, koštane i metalne ukosnice, ogledala, češljevi, zatvarači za ženske torbice (nesesere), kamene posude - tarionici u kojima su se pripravljali različiti farmaceutski i kozmetički preparati, biljke koje su korištene u Rimsko doba.

"Temelj rimske medicine i farmacije je bilo korištenje ljekovitih sastojaka iz prirode, primarno biljaka. Rimljani su koristili i bijeli luk, majčinu dušicu, kadulju, anis, bršljan, neven, lavandu, šipak... sve ono što mi danas u narodnoj medicini koristimo", kazao je za Klix.ba Andan Buduladžić, autor izložbe.

Za tehničku postavku i idejno rješenje odgovoran je viši konzervator taksidermista Borivoje Žuža, konzervator taksidermista Feđa Ćehajić, te viša konzervatorica mr. sc. Azra Bečević–Šarenkapa.

Kako bismo shvatili u kolikoj su mjeri Rimljani bili napredni za svoje doba dokazuje i vitrina sa eksponatima recentnih, savremenih instrumenata čiji je cilj usporedba sa rimskim, a na osnovu kojih možemo vidjeti da su gotovo u potpunosti identični sa rimskim.

Na izložbi se nalazi i eksponat koji je pokušaj rekonstrukcije jednog rimskog farmaceuta koji je u originalnoj rimskoj odjeći togi priprema neki sastojak u tarioniku za neki lijek.

Izložba će biti otvorena 6. aprila, a svi zainteresirani će je moći posjetiti do 6. maja.