{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Zemaljskom muzeju izložba o čuvarima, ljudima koji su posvetili život borbi za prirodu

Klix.ba
17.11.2016. u 16:03
2
2
U Zemaljskom muzeju izložba o čuvarima, ljudima koji su posvetili život borbi za prirodu
2
U Zemaljskom muzeju izložba o čuvarima, ljudima koji su posvetili život borbi za prirodu
Centar za životnu sredinu i Zemaljski muzej BiH pozivaju sve zainteresovane na otvaranje izložbe fotografija "Čuvari" autora Luke Tomca u ponedjeljak 21.11. u 19 sati na Odjelu etnologije u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.
Prilikom otvaranja bit će predstavljeno i ukoričeno izdanje fotografija i priča aktivista - čuvara.

Projekat "Čuvari" (Keepers) je fotografsko istraživanje raznovrsne mreže ljudi koji se bave očuvanjem prirode širom Evrope. Na izložbi će biti prikazana i borba za rijeke Bosne i Hercegovine, njeno najveće bogatstvo. Kroz priču Nataše Crnković, aktivistice za zaštitu rijeka BiH, saznat ćete način na koji se svakodnevno bori za očuvanje najvećih bogatstava u našoj zemlji. Na izložbi će biti prikazane i fotografije predjela iz cijele Evrope, kao i priče aktivista iz drugih zemalja o borbi za očuvanje prirode. Važnost ove izložbe mjeri se brojem i naporom aktivista i volontera na popravljanju štete koju su dragocjeni ekosistemi pretrpjeli zbog neodgovornih ljudskih postupaka.

Vrijedi istaknuti kontinuirano preklapanje čovjeka i prirode, kulture i pejzaža u projektu Keepers, čime je izlaganje na otvorenom, javnom prostoru doživjelo svoje konceptualno zaokruženje, no definitivno ne i svoj konačan završetak.

Projekat "Čuvari" (Keepers) do sada je gostovao u Briselu (Belgija), La Velleti (Malta), Limasolu (Kipar), Ženevi i Lausanni (Švicarska), Tbilisiju (Gruzija), Zagrebu i Dubrovniku (Hrvatska), a nakon Sarajeva i Banje Luke, izložba i knjiga nastavljaju putovanje prema Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Norveškoj.

Na otvaranju izložbe prisustvovat će i autor Luka Tomac.

Izložbu možete pogledati do 5.12.2016. godine u Zemaljskom muzeju, nakon čega će sredinom decembra biti postavljena u Banjoj Luci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: