Kultura
44

U Zemaljskom muzeju BiH se ugrađuju sistemi vatrodojave i videonadzora

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Zemaljskom muzeju u Sarajevu počeli su radovi na ugradnji sustava vatrodojave i videonadzora, koji predstavljaju dio aktivnosti projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu“.

Za ovaj projekat je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog nasljeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH. Projekt u iznosu od 625.000,00 USD (1.070.000,00 konvertibilnih maraka), implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Radovi su počeli u januaru, a očekuje se da će biti završeni do kraja februara 2017. godine. Radi se o aktivnostima koji su dio preventivne konzervacije objekata i cjelina, a koji podrazumijevaju mjere kojima se sprječava oštećenje objekata i kolekcija kao primarna intervencija.

Ova intervencija također uključuje i monitoring te ranu detekciju potencijalnih problema, a što se izravno rješava ugradnjom videonadzora na cijeli kompleks zgrade, kao i proširenje postojećeg sustava vatrodojave na paviljone odjela arheologije i prirodnih znanosti.

Projekat tehničke zaštite prema kojem će se izvoditi radovi, izradila je tvrtka DSC d.o.o. Sarajevo; sistem videonadzora ugrađuje kompanija Securitas d.o.o. Sarajevo, a sistem vatrodojave kompanija Vatrosistemi d.o.o. Sarajevo. Ukupna vrijednost radova je 134.509 konvertibilnih maraka.

Projekat primarne konzervacije ima za cilj spriječiti, zaustaviti ili usporiti propadanje muzejske građe uvođenjem visokih standarda zaštite i stvaranjem optimalnih uslova za njeno očuvanje.

Za 2017. godinu planirana je implementacija dijela aktivnosti na preventivnoj konzervaciji kompleksa Muzeja koja podrazumijeva osiguranje uslova sigurnosti kompleksa te aktivnosti u svezi sa restauracijom krovova na zgradama gdje su smješteni odjeli za arheologiju i prirodne znanosti, i restauraciju betonske balustradne ograde kompleksa.

Za ovu godinu planirani su i radovi na restauraciji zidnih i stropnih slika u Odjelu za prahistoriju. Aktivnosti koje će se provoditi u etapama, u trajanju od tri godine, poboljšat će prezentaciju i sigurnost muzejskih zbirki u svim paviljonima Zemaljskog muzeja.

Za više informacija posjetite www.kons.gov.ba ili Facebook stranicu projekta.