130. rođendan
138

U Zemaljskom muzeju BiH predstavljeni "Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha"

Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Povodom proslave 130. rođendana Zemaljskog muzeja BiH, večeras je na Etnološkom odjeljenju najznačajnije kulturno-historijske i naučne institucije u našoj državi, otvorena izložba "Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha".

Izložbu je otvorio direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić koji je istakao kako je ova izložba kruna rada muzejske savjetnice Zemaljskog muzeja Marice Filipović.

"Ovo je izložba koju sam pripremala s velikom radošću i uzbuđenjem. Prije nekoliko dana sam razmišljala o tome koliko ću još raditi u muzeju i kako bih završila svoj boravak ovdje. Odlučila sam da to bude ova izložba. Bila je to moja tiha želja koju je uprava muzeja podržala i nesebično se potrudila da je realizuje", rekla je Filipović.

Objasnila je da izložba nosi naziv "Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha" jer su predstavljeni izuzetno vrijedni eksponati iz 17. stoljeća koje Zemaljski muzej BiH čuva od kraja 19. stoljeća.

"Iako to nisu cjeloviti tepisi, to nisu ni komadići. Jedan od fragmenata dug je sedam metara. To su zaista divni tepisi porijeklom iz Jugoistočne Perzije koji su više od 250 godina bili prostrti u jednom svetištu na jugoistoku Irana u gradu Mahanu", rekla je Filipović.

Posjetioci večeras mogu prisustvovati i radionici tkanja i vidjeti kako izgleda proces izrade ćilima, poput ovih koje je Filipović predstavila na izložbi "Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha".

O značaju tepiha danas je govorio italijanski profesor Alberto Boralevi, predsjedavajući Naučnog odbora Međunarodne konferencije o orijentalnim tepisima (ICOC).