Kultura
5

U Zemaljskom muzeju BiH počinje festivalski "Svileni put umjetnosti"

FENA
Zemaljski muzej BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zemaljski muzej BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Susretom umjetnika i predstavnika medija u Zemaljskom muzeju BiH danas će početi cjelodnevni program otvaranja ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala "Sarajevska zima", koji će do 21. marta biti održan pod motom "Svileni put umjetnosti".

Pored niza događaja, kvartet harmonika Srednje muzičke škole Sarajevo i Hana Smajić, učenica četvrtog razreda Osnovne muzičke škole "Mladen Pozajić" u sarajevskoj Vijećnici će, uz najtalentiranije učenike svih muzičkih škola u Kantonu Sarajevo, prirediti koncert nazvan "Talenti Bosne i Hercegovine na Svilenom putu umjetnosti". Posjetitelji će imati priliku uživati u izvedbi 17 kompozicija na različitim instrumentima i u različitim stilovima.

Direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić prethodno je istaknuo da će tim koncertom početi četverodnevno otvaranje Festivala koji će ove godine posjetiteljima ponuditi mnoštvo kulturnih događaja uz učešće umjetnika iz cijelog svijeta.

Ceremonija svečanog otvaranja bit će upriličena u večernjim satima u Narodnom pozorištu kada će prvo biti otvorena izložba "Različitost, kreativnost i zajednica", a potom će uslijediti obraćanje ambasadora Indije u BiH Rahula Chhabra, pokrovitelja Festivala. Nakon toga uslijedit će i performans indijskog plesa "The Dance of Weaves - Silk in India".