Vrijedan dokument
229

U Zemaljskom muzeju BiH gužva povodom 131. rođendana, građanima izložena Hagada

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zemaljski muzej BiH danas slavi 131. rođendan. Bio je to povod brojnim građanima da posjete najstariju naučno-obrazovnu i kulturnu instituciju u našoj državi i vide Sarajevsku Hagadu, najvredniji pisani dokument koji čuva ovaj muzej.

Sarajevska Hagada je jevrejski rukopisno-oslikani kodeks. Nastao je u drugoj polovini 14. stoljeća na području sjeverne Španije, a na tlo Bosne i Hercegovine Hagadu su donijeli protjerani Jevreji Sefardi. Smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste. Za vrijeme rata 1992.-1995. godine čuvana je u podzemnom trezoru Narodne banke sve do kraja rata, a nakon toga je brigu o Hagadi preuzeo Zemaljski muzej BiH.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Sarajevska Hagada je 2003. godine proglašena pokretnim nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, 2017. godine je upisana u UNESCO-ov Registar memorije svijeta, posvećen pokretnoj kulturnoj baštini svijeta, a u februaru prošle godine otvorena je obnovljena prostorija u kojoj je izložena Sarajevska Hagada.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ulaz u Zemaljski muzej BiH danas je besplatan, a suvenirnica je otvorena za sve one koji žele kupiti neke od suvenira i publikacija Zemaljskog muzeja BiH. Kupovinom suvenira i publikacija direktno pomažete rad Zemaljskog muzeja BiH, ali i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Danas će u Zemaljskom muzeju BiH, između ostalog, biti upriličene izložbe "Potraga za blagom" i "Tri života Sarajevske Hagade".