{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Zemaljskom muzeju BiH danas dežuraju Seksan, Vuletić, Grebo...

3.8.2015. u 08:05
275
51
U Zemaljskom muzeju BiH danas dežuraju Seksan, Vuletić, Grebo...
275
U Zemaljskom muzeju BiH danas dežuraju Seksan, Vuletić, Grebo...
U sklopu velike građanske akcije "Ja sam Muzej" danas počinju svakodnevne dežure u Zemaljskom muzeju BiH.
"Dežuram za Muzej" dio je akcije kojom se poziva na solidarnost s radnicima Zemaljskog muzeja BiH. Ova inicijativa okupit će javne ličnosti, kulturne i sportske radnike, akademske radnike, učenike i studente. Konkretnim činom solidarnosti, oni će zajedno poslati poruku o hitnosti rješavanja situacije u kojoj se nalazi Muzej, te pozvati nadležne da prestanu ignorisati katastrofalnu situaciju u kojoj su radnici Zemaljskog muzeja, saopćili su organizatori.

Dežure će trajati od 10 do 18 sati i očekuje se da će se dnevno na njima smjenjivati 10-15 ljudi. Oni će imati priliku da vide kako izgleda jedan dan radnika Zemaljskog muzeja, obići muzejske zbirke i izložbu "Čuvari muzeja" te snimiti videoporuku kojom će apelovati na rješavanje statusa ove institucije. Ujedno će se potpisati na simbolični panel "Dežura", kao i u knjigu utisaka što će ostati u trajnom vlasništvu ove institucije.

Prvog dana, 3. augusta 2015., u Muzeju će dežurati Vedrana Seksan, Srđan Vuletić, Zdravko Grebo, Adisa Bašić, Ibrahim Spahić, Danijela Dugandžić, Dubravka Zrnčić-Kulenović, kao i Memnuna Zvizdić i Mirjana Musić ("Žene ženama").

Dan kasnije, u utorak 4. augusta 2015., dežuraju Adnan Jahić, fra Nikica Vujica, Gorana Mlinarević, Besima Svraka, Alija Pirić, Jasna Jelisić, Selma Spahić, Moamer Kasumović, kao i književnica Ferida Duraković koja će s prijateljima iz PEN Centra BiH čitati poeziju. Tačan raspored dežura možete naći na zvaničnoj web stranici akcije jasam.zemaljskimuzej.ba.

Akcija "Ja sam Muzej" otpočela je izložbom Zijaha Gafića "Čuvari muzeja", a obuhvatit će i mnoštvo art-akcija, filmskih projekcija, koncerata i različitih aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti javnosti o teškom položaju u kojem se nalazi ova kulturna institucija i njeni radnici te rješavanje ovog problema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: