Kultura
6

U Vijećnici održan koncert sefardske muzike: Bogatstvo različitih kultura daje posebnu draž Sarajevu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Povodom 450 godina od dolaska Jevreja na prostore Bosne i Hercegovine, u Vijećnici je večeras održan koncert sefardske muzike.

Kao organizatori ovoga kulturnog događaja, prisutne su pred početak koncerta pozdravili gradonačelnik Ivo Komšić, u ime Grada Sarajeva, a u ime Ambasade Kraljevine Španije u BiH ambasador Bosco Gimenez Soriano.

Komšić je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što se u Sarajevu i BiH obilježava ova značajna godišnjica dolaska Jevreja na ove prostore.

"Sretan sam što su se Sarajevo i BiH pridružili obilježavanju ove značajne godišnjice. Baš ovdje u Vijećnici, našem jedinstvenom dragulju koji posjeduje vrijednosti i ljepote koje su neprolazne. Među tim vrijednostima je bogatstvo različitih kultura i tradicija što oduvijek daje posebnu draž Sarajevu i ističe njegovu ljepotu. Naši sugrađani Jevreji imaju svoje stoljetno utemeljenje i mjesto u kulturnoj i povijesnoj baštini Sarajeva i BiH. Proživimo večerašnji koncert i duhu vjere, nade i mira u zvucima tradicionalne sefardske pjesme", rekao je Komšić.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, je istakao da je večerašnji koncert jedna od manifestacija obilježavanja 450 godina od dolaska Jevreja na prostore Bosne i Hercegovine.

"Mislim da će nas sve ovaj koncert zadovoljiti zato što je sefardska muzika vrlo bliska našem uhu. Ima u njoj zvukova orijenta i zvukova onoga što zovemo sevdalinka", istakao je Finci.

Dodao je da je kulturna baština Jevrejske zajednice u BiH poprilično dobro sačuvana i njegovana.

"Mislim da je ta duhovna i kulturna vrijednost bolje sačuvana nego materijalna dobra. Ovo je ono rijetko što možemo da sačuvamo. Ako Bosnu poredite s hljebom u kojem su tri kostitutivna naroda, brašno, germa i voda, onda su Jevreji ono malo soli između dva prsta. Ali, bez soli hljeb je bljutav, tako bi i Bosna i bosanska kultura bili bljutavi da nije bilo Jevreja", rekao je Finci.

Na koncertu, kojem je prisustvovalo nekoliko stotina građana, nastupio je trio predvođen poznatom španskom umjetnicom Marom Aranda. Izvedene su poznate sefardske numere koje predstavljaju zajedničku baštinu sefardske zajednice i španske kulturne tradicije.