Kultura
13

Svečanim koncertom Sarajevske filharmonije obilježen rođendan Jevrejske opštine

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U okviru obilježavanja 450. godišnjice dolaska Jevreja u BiH, večeras je u Narodnom pozorištu održan svečani koncert Sarajevske filharmonije sa solistom na violini Denisom Goldfeldom.

Sarajevska filharmonija i Goldfeld su se predstavili s djelima Rihtmana - Tri sefardske pjesme", te Mendelssohna - Koncert za violinu i orkestar op. 64, e-mol i Simfonija No. 4, op. 90, A-dur, "Italijanska".

Publika je bila oduševljena i sve izvedbe je nagradila dugim apluzom.

Koncert je održan pod dirigentskom palicom Uroša Lajovica iz Slovenije. Riječ o uglednom dirigentu koji je dobitnik brojnih prestižnih nagrada, a gostovao je u muzičkim centrima širom svijeta i sarađivao sa svim vodećim simfonijskim orkestrima nekadašnje Jugoslavije, kao i sa uglednim svjetskim orkestrima.

Violinista Goldfeld je rođen u porodici Ufa u bivšem Sovjetskom savezu. Svoje prve časove violine dobio je od djeda Borisa Goldfelda u dobi od šest godina. Tri godine kasnije, bio je primljen u Chelyabinsk muzičku školu za talentiranu djecu kao učenik prof. Jurija Volgina. U dobi od jedanaest, Goldfeld je osvojio glavnu nagradu na ruskom nacionalnom takmičenju.

Danas, Denis Goldfeld je izuzetno tražen kao gost solista na koncertnim pozornicama širom svijeta. Nastupao je s mnogim istaknutim umjetnicima u Evropi, SAD-u i Izraelu, te bio učesnik mnogih važnih festivala kao što su festivali u Schleswig-Holsteinu, Colmaru, Biarritzu i Rheingau. Kao kamerni muzičar, Goldfeld često sarađuje sa bratom, pijanistom Vadimom Goldfeldom i zajedno nastupaju na pozornicama od Amsterdama, Pariza do New Yorka i Tokija.

Koncert je održan u organizaciji Jevrejske zajednice BiH, odnosno Jevrejske opštine u Sarajevu koja obilježava 450 godina postojanja.