Kultura
86

U Umjetničkoj galeriji BiH predstavljena knjiga "Al tempo" autora Esada Bajtala

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Knjiga "Al tempo", autora Esada Bajtala predstavljena je večeras u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Knjiga je zbirka javnih nastupa i tekstova Esada Bajtala, a po riječima autora posvećena je bh. stvarnosti i nastala je iz potrebe da kaže ono šta misli o toj temi. Naslov "Al tempo" proizlazi iz oblasti muzike i znači strogo po taktu.

"Taj obavezni i neizbježni takt jeste ono čime se ova knjiga bavi. To su koraci koji su nametnuti prije dvadesetak i više godina, po kojima živimo i tempo i takt kojim idemo u propast", kaže na predstavljanju knjige Bajtal.

Naglašava da je ta knjiga prvi put objavljena 2007. godine kod drugog izdavača, ali je danas, nažalost čitljivija, realnija i razumljivija nego prije devet godina.

"Napredovali smo u svojoj propasti, otišli smo još dalje", naglasio je.

Promotori knjige Esada Bajtala "Al tempo" akademik Vladimir Premec i publicista Vlastimir Mijović istaknuli su kvalitetu autora i njegovu spremnost da javno govori o dnevnim temama.

"Esad Bajtal je čovjek koji stoji pored doline suza i opisuje šta se to s vrjednotama BiH zbiva. Svakodnevno smo svjedoci žestokog napada i kršenja tradicionalnih vrjednota BiH", kazao je na promocija akademik Premec.

Knjiga "Al tempo" objavljena je u izdanju "Rabic" Sarajevo, iz koje najavljuju i biblioteku "Džepna knjiga" s pet naslova u početku.