Kultura
15

U Tuzli upriličen tradicionalni Božićni koncert: U susret blagdanu kojem se raduju svi

Piše: A. K.
U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Franjevačkog samostana "Sv. apostola Petra i Pavla" večeras je u Tuzli upriličen tradicionalni Božićni koncert. Brojni prisutni u Bosanskom kulturnom centru u spomenutom gradu uživali su u izvedbama klape Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" i tuzlanskog hora "Iuventus Salinarum".

"Mi svake godine u saradnji sa Franjevačkim samostanom 'Sv. apostola Petra i Pavla' koncert pokušavamo napraviti ljepšim i ugodnijim, ne samo za Katolike, nego i za sve one koji žele uživati u lijepoj muzici. Ovaj put smo priredili iznenađenje u smislu da smo doveli klapu Hrvatske ratne mornarice 'Sveti Juraj' koji izvode zabavne i klasične pjesme, čime prave jedan fantastičan ugođaj za sve prisutne", kazao je za Klix.ba predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Tuzla Nikola Čiča.

Svi oni koji su odlučili krenuti put tuzlanskog BKC-a imali su priliku uživati u numerama kao što su "Veselje ti navješćujem", "Božićna zvona", "Spavaj mali Božiću", "Vilo moja", "Da te mog pismon zvati"...

Prema riječima gvardijana Franjevačkog samostana "Sv. apostola Petra i Pavla" u Tuzli fra Marija Divkovića, večerašnji koncert čini poklon svim građanima Tuzle, ali i Tuzlanskog kantona.

Istakao je i da Božić predstavlja blagdan kojem se raduju svi.

"Jednostavno, Božić je taj koji očarava i koji razveseljuje čovjeka. Za nas vjernike je posebno značajan jer na taj dan slavimo Isusovo rođenje, silazak Boga među naš obični svijet te njegov dolazak da svakog čovjeka spasi. Bog nije gledao čovjeka niti kroz vjeru, niti kroz nacionalnost, nego je sišao sve da spasi. Bog se žrtvuje za svakog čovjeka, a pouka svega toga je da se i mi žrtvujemo jedni za druge", poručio je Divković.