Kultura
381

U Tuzli promovisana knjiga o Titu: Politički genije koji je stekao planetarnu vrijednost

Piše: A. K.
U Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli večeras je upriličena promocija knjige "Tito i mi – jučer, danas, sutra" koja je objavljena u izdanju Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR BiH).

Svojevrsno djelo nastalo je na osnovu ideje antifašiste Muzafera Šehovića, a kao autori se potpisuju Mirko Pejanović, Esad Bajtal, Salmedin Mesihović, Edhem Muftić, Esad Zgodić i Zlatko Dukić.

"Tito i mi – jučer, danas, sutra" donosi historijske i relevantne činjenice o doprinosu Josipa Broza Tita na polju razvoja bivše Jugoslavije u 20. stoljeću. "Vrijednost ove knjige se temelji na činjenicama koje su provjerljive, odnosno na činjenicama koje nisu plod nečije mašte, razmišljanja ili improvizacije. Knjiga je zasnovana na dokumentima koji postoje u BiH i van njenih granica, a to se posebno može provjeriti kada je riječ o Titovom doprinosu u borbi protiv fašizma i tome da je on u prošlom vijeku bio jedna od najvećih antifašističkih ličnosti, odnosno lidera pokreta koji uz sva nastojanja niko nije u prilici da ospori, pobije i neutrališe", kazao je jedan od autora knjige Zlatko Dukić.

Kako je istaknuto za vrijeme promocije, u koricama ovog ostvarenja smjenjuju se naučna i publicistička forma, lirski zapis i tekstovi reportažnog tipa.

Esad Bajtal mišljenja je da danas i sutra predstavljaju segmente o kojima se mora govoriti kada je u pitanju ličnost kao što je Josip Broz Tito, s obzirom da se ne smije zaboraviti njegovo jučer koje je u komparativnoj ravni bilo zlatno doba u odnosu na ovo koje živimo danas.

"Tom sistemu dok je postojao i dok je bio sa svim svojim manama i vrlinama moglo se prigovoriti mnogo šta, ali mogućnost prigovora ide i traje sve do onog trenutka kada se počne porediti sa našim današnjim vremenom. Tada to postaje zlatno doba svih nas koji smo imali prilike i mogućnosti da ga živimo", smatra Bajtal.

Istaknuvši da ništa na svijetu nije savršeno, pa ni sam svijet, Bajtal je dodao da je Josip Broz Tito bio živi čovjek, odnosno genije koji je imao svoje mane i vrline.

"Historija će izvesti na čistac jednu i drugu dimenziju njegovog bića, ali da je kao čovjek politike svoga vremena bio planetarna vrijednost to je pokazao na kraju krajeva posljednji momenat koji se zove sahrana jednog čovjeka. Nikada nikome u historiji nije došlo toliko ljudi da ga isprati na njegov posljednji put. To se nije radilo lobiranjem ili ubjeđivanjem, sahrana je jedan trenutak dobrovoljnosti svakog pojedinca. To je bio skup planetarnih državnika. To je priča, to su argumenti i činjenice koje govore same za sebe i svaki naš govor o tome je suvišan i nepotreban", naglasio je on.

Dukić ističe da je poruka ove knjige da se može mnogo toga naučiti iz onoga što se dešavalo u bivšim decenijama.

"Posebno se može naučiti o tome da se o sudbini naroda i država, odnosno države koju smo imali, može odlučivati sopstvenim snagama, sopstvenom pameću i sopstvenim sredstvima. Onda kada se sa strane neko umiješa, odnosno kada u vašoj kući neko drugi uvodi red, tu reda nema, niti može biti", nastavio je Dukić.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik SABNOR-a BiH dr. Bakir Nakaš je kazao da ova knjiga predstavlja jedan vid oduživanja Josipu Brozu Titu za svo ono vrijeme koje je posvetio BiH, ali i za sve ono što je učinio za ovu zemlju.

"Mi se nadamo da ćemo ovom knjigom ljudima dati priliku da još jednom upoznaju Josipa Broza Tita koji se večeras vratio u Tuzlu i BiH", rekao je Nakaš.

Josip Broz Tito rođen je 7. maja 1892. godine, u Kumrovecu (Hrvatska). U raznim falsifikovanim dokumentima pojavljivali su se različiti datumi rođenja, pa je tako jedan od njih bio i 25. maj, koji se poslije obilježavao kao Titov rođendan - Dan mladosti. Uključen je u Politički biro CK KPJ 1934. godine. Za predsjednika Republike Tito je izabran 1953. godine, a donošenjem novog ustava (1974.) postao je predsjednik "bez ograničenja trajanja mandata".

Sa večerašnje promocije u Tuzli poručeno je da je knjiga "Tito i mi – jučer, danas, sutra" posebno posvećena mladim generacijama, s obzirom da se putem jednog ovakvog djela imaju priliku upoznati sa historijskim činjenicama vezanim za neprikosnovenog lidera Jugoslavije, a koje im se ne nude putem redovnog obrazovanja.