Sve spremno za 14. INTERBIFEP
0

FOTO / U Tuzli će se predstaviti 161 umjetnik iz 51 zemlje

Piše: D. Brkić
Četrnaesti Internacionalni bijenalni festival crteža i grafika (INTERBIFEP), počinje u Međunarodmoj galeriji portreta Tuzla 17. septembra i trajat će sve do 2. novembra. Riječ je o jednoj od najznačajnijih kulturnih manifestacija u BiH, koja je ustanovljena 1980. godine na prijedlog tadašnjeg direktora tuzlanske galerije Mevludina Ekmečića.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Nakon što je za ovogodišnji INTERBIFEP pristigao 371 rad iz 53 zemlje svijeta, selekciona komisija u sastavu Amela Hadžimeljić – Kečo, Peko Nikčević i Began Turbić, odlučili su se za 320 radova od 161 umjetnika iz 51 zemlje svijeta.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Otkako sam imenovan za novog direktora Međunarodne galerije portreta moje želje su usmjerene ka vraćanju starog sjaja INTERBIFEP-u. Moram priznati kako je za mene to bio jedan veliki izazov. Prethodni INTERBIFEP okupio je umjetnike iz devet zemalja, a ovogodišnji će okupiti umjetnike iz 51 zemlje. Zbog tih cifri nadam se da smo dobro obavili posao", kazao je direktor Međunarodne galerije portreta Dženan Jusufović.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Za 20. oktobar predviđeno je dodijeljivanje nagrada najuspješnijim umjetnicima, koje će ocijenjivati internacionali žiri u sastavu Ismar Mujezinović (akademski slikar BiH), Tanja Ganger (kustos Nacionalne galerije portreta u Londonu) i Sylvie Gonzalez (direktorica Muzeja savremen umjetnosti i istorije iz Saint – Deniza).