Kultura
0

U srijedu u Srebrenici predstava "Ćelava pjevačica"

Sarajevo-x.com
U okviru projekta Teatar u Srebrenici koji zajedno realiziraju Internacionalni teatarski festival MESS i Italijanska kooperacija u srijedu, 10. februara 2010., u Kulturnom centru Srebrenica, sa početkom u 17 sati bit će odigrana predstava Mostarskog teatra mladih "Ćelava pjevačica" u režiji Ferida Karajice.

"Ćelava pjevačica" je prva i najizvođenija drama čuvenog Eugenia Ionesca. Ona se bavi temom podvojenosti ljudske individualnosti i nemogućnosti komuniciranja. Ionescovi likovi govore uopćenim klišejiziranim rečenicama, koje, ispražnjene od značenja, završavaju u potpunom besmislu odnosno u stilu teatra apsurda. Reditelj Karajica odlučio se za igranje potpuno realističnih likova iz našeg okruženja koje je smjestio u ratno i poratno vrijeme u BiH, sugerišući tako gledateljima da apsurd nije tamo negdje, nego tu oko nas i da ga živimo svakodnevno. To je predstavu učinilo bliskom i čitljivom najširem krugu gledatelja.

U predstavi igraju: Amra Prutina, Boris Marić, Mirela Mijačank, Dominik Bajo,
Martina Kujundžić - Đaković, te Angela Bulum.

Teatar u Srebrenici otvorio je poetsko-muzički performans "Svjedok" u režiji Mikija Trifunova, a u utorak 16.2. (utorak) zatvorit će ga "Usamljeni zapad" Selme Spahić. Sve predstave igraju se u Kulturnom centru Srebrenica.

Teatar u Srebrenici je nastavak saradnje Festivala MESS i Italijanske kooperacije koja je započela tokom 49. MESS-a kada su odigrane dječije predstave iz programa Children MESS u Srebrenici i Goraždu. Učešćem u ovom projektu Festival MESS ostvaruje posebno važan cilj - oživljavanje teatarske scene u drugim bh. gradovima smatrajući kako niti jedan dio naše zemlje ne smije biti zapostavljen kada je u pitanju teatarska umjetnost.