Počelo je!
182

U srcu Sarajeva: Holivudski "Birdman" presvlači se u teatarsko ruho

L. K.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Projekt "Moje pozorište" zvanično je počeo s radom u Sarajevu! Posjetili smo prvu probu za predstavu "Čovjek ptica" koja je rađena po motivima nagrađivanog filma "Birdman" Alejandra Gonzaleza Inarritua.
Snimljen za približno 17 miliona dolara, ostvarivši zaradu od 103 miliona dolara na globalnom nivou - film "Birdman" ostao je zabilježen kao jedan od najboljih filmova 2014. godine. Nakon premijernog prikazivanja na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji dobio je, osim niza odličnih kritika, nekoliko nominacija na Zlatnom globusu, te čak devet nominacija na Oscarima.

"Birdman" će, pod rediteljskom palicom Baneta Trifunovića, biti adaptiran u "Čovjeka pticu" - pozorišni komad koji će biti prikazan pred sarajevskom publikom u aprilu ove godine. Na probama, koje se održavaju nekoliko puta sedmično, redovno radi ekipa talentovanih glumaca: Admir Glamočak, Tatjana Šojić, Alen Muratović, Nadine Mičić, Lidija Kordić, Mediha Musliović, Adnan Goro, Emir Fejzić i Dario Kos.

Dramaturgiju "Čovjeka ptice" potpisuje Almir Imširević, a za scenografiju je zaslužna Mirna Ler. Muziku predstave radio je Samir Hodović, a produkciju potpisuju Moje pozorište i JU Centar za djecu i omladinu Grbavica.

Ukoliko ne bude izmjena zbog pojave koronavirusa, premijera predstave trebala bi biti održana 16. aprila ove godine, dok su reprize zakazane za 17. i 20. april.