Ideja bh. glumca
452

Projekt "Moje pozorište": Prilika da kultura dobije sigurno utočište u Sarajevu

L. K.
Muratović želi osvježiti teatarsku scenu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Muratović želi osvježiti teatarsku scenu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bez kulture smo kao bez čula. Ne vidimo, ne čujemo i ne osjetimo. Bljutavo je i bez mirisa, opisao je bh. glumac Alen Muratović svoj razlog za stvaranje novog projekta u Sarajevu, koji je nazvao "Moje pozorište".

Kroz razgovore i intervjue s brojnim bh. glumcima često se provlače kritike na račun nedovoljnih ulaganja u kulturnu scenu Bosne i Hercegovine. Ogorčenost je toliko prisutna da ju je, čini se, moguće opipati u zraku. Prema riječima naših umjetnika, nedostaje nam novca, volje, želje i sve je manje elana.

Ono što je možda još alarmantnije, mladim glumcima ne daje se dovoljno vjetra u leđa. Stariji su već davno naučili prihvatiti i udahnuti ono malo svježeg zraka koji ulazi kroz slabo odškrinuta vrata kulturne scene. Međutim, šta će se dogoditi ako ne motivišemo one koji tek trebaju zakoračiti na teatarsku scenu?

Solucija koja udiše novi život teatru i kulturi

Interesantno rješenje stiže u obliku novog projekta našeg glumca Alena Muratovića. U misli mu se davno uplela ideja o stvaranju vlastitog teatra, ali ju je uvijek zbog drugih obaveza pomjerao na stranu i ostavljao "za nekad poslije, kad za to bude više vremena".

"Ključni momenat desio se onda kada sam pomislio kako mi se više ne glumi, kao i da ću se u potpunosti posvetiti pedagoškom poslu na Akademiji scenskih umjetnosti. Onda sam zapravo shvatio da mi se itekako glumi, ali ne u uslovima koji trenutno vladaju u pozorišnim kućama u gradu", započinje priču Muratović.

Mladima je potreban veći podstrek (Foto: I. Š./Klix.ba)
Mladima je potreban veći podstrek (Foto: I. Š./Klix.ba)

Nastavlja opisivati želju za uslovima koji su optimalni za rad, uslovima koji će omogućiti potpunu slobodu i osigurati sve ono što je glumcima potrebno za rad. Drugim riječima, kroz novi projekt želi stvoriti sve uslove o kojima oduvijek mašta i za koje smatra da su primarni za bavljenje dramskom umjetnošću.

"To su uslovi zbog kojih će svi radosni dolaziti na probe. Uživati jedni u drugima. Mjesto na kojem će etičnost i profesionalizam biti glavno oružje. Mjesto koje će mladim umjetnicima pružiti šansu, bili oni književnici, muzičari, likovni umjetnici ili glumci. Želim da nas se prepozna kao radne i zaljubljene u svoju umjetnost", objašnjava nam.

Upravo su to one stvari koje nam nedostaju u svim sferama društva u kojem živimo, a ne samo u teatru. Nedostatak ovih fundamentalnih stvari čini da nijedan posao nije potpun i istinit, pa ni u krajnjoj granici kvalitetan. Sve ga je to inspirisalo da napravi prvi korak ka ostvarivanju svoje ideje: "Želim da svi koji budu dio porodice 'Moje pozorište' osjećaju na isti način da im potpuno pripada naslov i da se osjećaju kao da su u svom teatru".

Novi repertoar, nove predstave i gostujući glumci i reditelji

O predstojećem, prvom projektu, još uvijek ne može otkrivati previše. Ipak, objašnjava kako će se obrađivati tekst koji još uvijek nije postavljan na ovim prostorima, a ekipa koja je okupljena oko ovog projekta nikada do sada nije radila nešto slično u ovakvim uslovima. Najavljuje gostujućeg reditelja, kao i nekoliko gostujućih saradnika iz regiona.

"U predstavi će igrati eminentna glumačka imena, kao i mladi tek dolazeći glumci. Radimo na lokaciji Centra za djecu i omladinu Grbavica, jer nam je Općina Novo Sarajevo izašla ususret i prepoznala našu ideju kao projekt koji žele podržati. Upravo su oni zaslužni za to što će naš projekt zaživjeti, a mi smo im mnogo zahvalni na tome. Dali su nam vjeru da se može kada se nešto iskreno želi", govori Muratović.

Osim toga, glumac nam kaže kako se nada da će već od oktobra 2020. početi kreirati vlastiti repertoar i svoju produkciju, odnosno, pokrenuti još jedno profesionalno pozorište koje Sarajevu nedostaje. Ponosan je i na činjenicu da je pozorište locirano u sjedištu Općine Novo Sarajevo, čime će se izmjestiti tzv. centralizacija kulturnih događanja iz samog centra grada.

"Ovo je adresa na koju su svi dobrodošli!" (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Svaki vid kulturnog događanja nam je potreban i od izuzetne je važnosti. Ne treba mnogo napominjati da je kultura sama po sebi od vitalnog značaja za identitet i opstanak društva u edukativnom, duhovnom i kulturološkom segmentu. Kultura mora biti prepoznata kao kormilo koje će nas spojiti s ostatkom svijeta. Univerzalna je i njen jezik je prepoznatljiv, ali pod uslovom da je istinita", kaže.

Na koncu govori kako se nada da je ovaj teatar adresa na kojoj će biti vjerni službenik ovim segmentima. Da je to ujedno i adresa koju će u prvom redu prepoznati mladi ljudi.

"Mislim da su upravo njima najpotrebnija kulturna utočišta u ovom gradu. Servirana im je potpuno isprazna, površna i vulgarna scena optočena kičem i šundom, u kojoj postepeno gube kompas i sistem vrijednosti koji je odavno u fazi metastaze socijalno-društvenih pojava u vremenu u kojem živimo", zaključuje.