U režiji Ermina Brave
223

U SARTR-u održana premijera predstave "Up & Down" u kojoj glume mladi s Down sindromom

L. R.
Premijera predstave (Foto: I. L./Klix.ba)
Premijera predstave "Up and Down" (Foto: I. L./Klix.ba)
Premijera predstave "Up and Down" održana je večeras u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR).

Predstava je nastala je u koprodukciji Udruženja "Život sa Down sindromom FBiH" i Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a.

Ovo je predstava u kojoj mladi ljudi sa Down sindromom progovaraju o onome što njih tišti, što njima smeta i iz njihovih rečenica možemo uočiti barijere na koje oni nailaze. Kroz ovu predstavu oni pokazuju da su vrlo svjesni svog položaja, a njihovi strahovi i želje koje nam otvoreno iskazuju trebaju da budu putokaz kako da mi kao društvo odgovorimo na njihove potrebe i zahtjeve.

Rad kroz umjetnost, ovim mladim ljudima omogućava brže savladavanje određenih vještina koje su njima jako važne za samostalnost.

Ona predstavlja i rezultat borbe Udruženja "Život sa Down sindromom FBiH" da se ostvari pravo na kulturu osobama sa invaliditetom i osobama sa Down sindromom, ne samo kao pasivnim konzumentima kulture, već i kao aktivnim stvaraocima kulturnog dobra.

Predsjednica Udruženja Sevdija Kujović ranije je na press konferenciji istakla da je pravo na kulturu osobama sa invaliditetom zagarantovano i UN konvencijom koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 2010. godine.

U predstavi koju je režirao glumac Ermin Bravo, igraju: Ahmed Mašetić, Anes Kujović, Edna Šunjić, Ema Agić, Harun Tanović i Selma Hodžić

Osim Ermina Brave, autorski tim predstave čine: Selma Hodžić, Amila Terzimehić (koreografija), Adisa Vatreš Selimović (scenografija i kostimografija), Emina Omerović (dramaturgija), Alena Džebo (umjetnička saradnica za inkluziju), Selma Spahić (umjetnička saradnica), Vladimir Gojun (montaža videa) i Edna Šunjić (autorica fotografija).

Reprizu predstave moguće je pogledati već 19. januara, a rezervacije za reprizno izvođenje mogu se izvršiti putem telefona 033/ 664 070 ili 061/850 745 ili na mail [email protected].