Velikan bh. muzičke scene
200

U Sarajevu prikazana izložba posvećenu Kemalu Montenu

S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U sklopu Trećeg internacionalnog festivala "Grad" koji je otvoren danas, posjetioci su u Privrednom gradu centra Skenderija mogli pogledati i izložbu posvećenu muzičkom velikanu Kemalu Montenu.

Autorica projekta i izložbe Amina Abdičević kazala je da je ova izložba zapravo njen poklon građanima Sarajeva ali i svim turistima.

Prvi put ova izložba prikazana je u decembru prošle godine, no autorica ističe kako joj je drago što će svi ljubitelji Montenovih kompozicija moći još jednom pogledati ovu izložbu.

"Nalazimo se u prostoru gdje je trenutno, nakon uspješne novogodišnje prezentacije izložbe posvećene istaknutom bosanskohercegovačkom i jugoslovenskom kantautoru Kemalu Montenu, u jednoj od najljepših sarajevskih ulica, Štrosmajerovoj, svoje privremeno mjesto boravka ova značajna postavka pronašla u ovom atraktivnom prostoru, zahvaljujući prije svega razumjevanju direktora Centra Skenderija, gospodina Amera Kape, kome se također ovom prilikom još jednom zahvaljujem", kazala je autorica izložbe.

Ova izložba svjedočanstvo je o jednom vremenu u kojem je Kemal Monteno zajedno s drugim istaknutim umjetnicima, djelovao svojim autorskim, kompozitorskim, izvođačkim i umjetničkim stvaranjem.

"Kemal Monteno s ostalim kolegama muzičarima tog vremena, doprinio je da Sarajevo stekne ugled muzičke prijestonice tadašnjeg vremena. Kao što vam je poznato već od polovine 60-ih pa do kraja 90-ih godina prošlog stoljeća jedna od prepoznatljivosti grada Sarajeva bila je sarajevska pop–rock muzička škola koja je značajno uticala na oblikovanje posebnog identiteta muzičke scene bivših jugoslovenskih republika. Šezdesetih godina prošlog stoljeća formiraju se i pojavljuju popularni solo pjevači i pjevačice kao i vokalno–instrumentalni sastavi. Jedan od njih bio je nezamjenjivi Kemal Monteno", objasnila je Abdičević.

Ono što je interesantno i simbolično kada je mjesto prikazivanja ove izložbe u pitanju jeste da je u njemu veliki Kemal Monteno daleke 1967. godine pjesmom "Lidija" započeo svoju karijeru osvojivši prvu nagradu na festivalu "Vaš šlager sezone".

Autorica je kazala i kako će Kemal Monteno i sarajevska pop-rock muzička škola ostati trajno zabilježeni u muzičkim analima kao svojevrstan fenomen koji je izazvao i formirao jedinstven i prepoznatljiv umjetnički duh grada, sastavljen od raznih kultura i tradicija, usko vezanih stoljećima, koji je prevazilazio vremenska ograničenja.