Kultura
0

U Sarajevu predstavljeni rukopisi Kur'ana nastali od 14. do 19. stoljeća

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Izložba ''Rukopisi Kur'ana'' otvorena je danas u Gazi Husrev - begovoj biblioteci u Sarajevu gdje će biti postavljena narednih 15 dana.

Primjerci su iz Orijentalne zbirke Historijskog arhiva Sarajeva, a predstavljeni su povodom Međunarodnog dana arhiva.

Autori izložbe su Atif Mušinović i Sejdalija Gušić iz Historijskog arhiva Sarajevo i Haso Popara iz Gazi Husrev-begove biblioteke koji su sličnu izložbu predstavili i prije šest godina.

Jedan od autora Haso Popara je pojasnio da su rukopisi koju su izloženi nastali od 14. do 19. stoljeća, a da su djelo domaćih autora, ali i autora iz čitavog svijeta, od Bosne i Hercegovine do Meke i Medine.

"Najstariji musaf na ovoj izložbi, pretpostavljamo, nastao je krajem 14. stoljeća jer nije sačuvana bilješka o prepisu", istakao je Popara.

Dodao je da je prezentiran i Kur'an za koji se pretpostavlja da ga je koristio pjesnik Hasan Kaimija.

Popara je kazao da je predstavljena jedna od najvrednih zbirki Historijskog arhiva Sarajevo.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, koji je otvorio izložbu, naglasio je značaj ovakvih postavki, a istakao je da je ovo još jedan od dokaza važnosti Historijskog arhiva.

Pohvalio je saradnju tog arhiva i Gazi Husrev - begove biblioteke.

Međunarodni dan arhiva, u okviru kojeg je i postavljena ova izložba, prvi put je obilježen 9. juna 2008. godine, a Historijski arhiv Sarajevo se 2011. godine pridružio svjetskoj arhivskoj zajednici u obilježavanju ovog datuma.