Kultura
57

Izložba "Fenomen Kur'ana": Obilazak svetih mjesta korištenjem VR tehnologije

Piše: E. M.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Brusa bezistanu u Sarajevu jučer je otvorena izložba "Fenomen Kur'ana" na kojoj su između ostalog izloženi i artefakti na kojima je predstavljen historijski hod pisanja kur'anskog teksta, a posjetitelji su mogli uživati i obilasku svetih mjesta muslimana korištenjem VR tehnologije.

Izložba "Fenomen Kur'ana" u organizaciji Islamskog pedagoškog fakulteta Unierziteta u Zenici i Muzeja Grada Sarajeva okupila je oko 60 zvanica na otvorenju, a tokom prvog dana izložbu je posjetilo oko 200 posjetilaca, među kojima i strani turisti s obzirom da je izložba predstavljena na arapskom, bosanskom i engleskom jeziku.

Autor izložbe, profesor na Katedri za vjerske znanosti Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici, doc. dr. Esmir Halilović je kazao kako je ova izložba produbljivanje saradnje između dvije pomenute institucije te da predstavlja međusobno potpomaganje u promicanju opće kulture u našem vremenu i prostoru.

Na samom otvorenju direktor muzeja Mirsad Avdić je zaželio dobrodošlicu posjetiteljima izložbe te podsjetio prisutne na izložbu pod nazivom "Upoznaj Poslanika, s.a.v.s." Esmira Halilovića, koja je bila rekordna po broju posjeta. Izrazio je želju da će ovakvih izložbi biti i više te da će se saradnja ove dvije institucije i dalje razvijati.

Nusret Isanović, prodekan za naučno-istraživački rad IPF-a, izrazio je zadovoljstvo kontinuiranim naporima Halilovića u savremenom predstavljanju poruke islama. Ukazao je na nedostatak ovakvog prezentiranja islama te općenito muslimansko nedovoljnog korištenja savremenih medija. On je istakao da ovu izložbu shvata kao poziv na još dublje razumijevanja Kur'ana i življenje po njemu.

Članice hora "En-Nahl" iz Zenice izvedbom ilahija uveličale su događaj u Brusa bezistanu, a Halilović je za Klix.ba istakao glavne stavke postavke u Brusa bezistanu.

"Ova izložba se sastoji iz artefakata na kojima je predstavljen historijski hod pisanja kur'anskog teksta - na kamenu, drvetu, kož i drugim materijalima te način na koji je on sačuvan. Važno je istači nekoliko rukopisa koji su nastali na prostoru Bosne i Hercegovine i koji su vjerni pokazatelji brige našeg naroda za Kur'an i učenje i izučavanje istog. Na izložbi su predstavljene i makete i edukativni baneri koji pomažu da se vizualizira fenomen Kur'ana u nekoliko različitih aspekata kao i drugi sadržaji uključujući VR tehnologiju", izjavio je Halilović.

Izložba će u Sarajevu biti otvorena u narednih sedam dana, a posjetitelji će je moći pogledati u subotu i nedjelju od 10 do 15 sati te od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati. Ulaz na izložbu je besplatan.