Kultura
13

U Sarajevu predstavljena knjiga "Bosanski Dubočac i njegovi ljudi"

FENA
(Foto: FENA)
Knjiga "Bosanski Dubočac i njegovi ljudi" predstavljena je danas u Sarajevu, a čini je zbirka tekstova 20 autora sa 111 fotografija koje prate tekstove te 538 fotografija u dijelu fotomonografije.

Izdavač je Udruženje "Bosanski Dubočac i njegovi ljudi" čiji predsjednik Ekrem Hasagić kaže da knjiga govori o stanovnicima sela Bosanski Dubočac kod Dervente na obali Save, autori prate događaje i ličnosti toga kraja, a knjiga je nastala iz želje da se sačuva trag o tom podneblju i njegovim stanovnicima.

"Velike su mogućnosti za povratak stanovništva u taj kraj, ali nema značajnije pomoći države niti lokalne zajednice. Infrastruktura postoji, ali je za održivi povratak prije svega potrebno zaposlenje", kazao je Hasagić. Precizira da je prije posljednjeg rata u tom selu živjelo oko 700 ljudi uglavnom Bošnjaka, trenutno ih tamo živi oko dvjesta.

Kaže da su za knjigu dobili pohvale stručnjaka te najavljuje i drugo izdanje.

Udruženje "Bosanski Dubočac i njegovi ljudi" bavi se prvenstveno pružanjem pomoći povratnicima, a danas su u Sarajevu održali i sjednicu na kojoj je bilo riječi o radu u periodu koji slijedi.