{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu otvorena izložba turskog streličarstva, Konaković se okušao u gađanju

23.9.2017. u 17:50
425
176
U Sarajevu otvorena izložba turskog streličarstva, Konaković se okušao u gađanju
425
Originalni primjerci streličarskog oružja koji pripadaju seldžučkom i osmanskom periodu predstavljeni su na izložbi turskog streličarstva koja je svečano otvorena danas u Zemaljskom muzeju BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Otvorenju izložbe prisustvovao je Bilal Erdogan, sin turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je član Upravnog odbora Fondacije za streličarstvo Republike Turske. Izložbi je prisustvovao diplomatski kor BiH, kao i veliki broj građana.

Predsjedavajući Vijeća ministra BiH Denis Zvizdić rekao je da je osmanska civilizacija na ovim prostorima ostavila stotine spomenika materijalne i duhovne kulture koji predstavljaju najznačajnije vrijednosti našeg kulturno-historijskog naslijeđa, a neki od njih su i na listi UNESCO-a. Istakao je da to trajno veže dvije države i narode.

Naglasio je značaj izložbe te posebno izrazio zadovoljstvo što je postavljena upravo u Zemaljskom muzeju BiH, najznačajnijoj instituciji kulture u BiH.

Otvorenju je prisustvovao i Elmedin Konakonić, premijer Kantona Sarajevo, koji se okušao u gađanju.

Na izložbi su predstavljeni lukovi, strijele, štitovi, futrole za čuvanje lukova i strijela, kao i brojna druga prateća oprema koja je korištena u streličarstvu seldžučkog i osmanskog perioda. Predstavljene su i slike i videomaterijal svega što ide uz streličarstvo, o svjetskim rekorderima u gađanju u daljinu među kojima je Miralem Ahmed-aga koji je porijeklom iz BiH.

Izložba će biti otvorena do 15. oktobra 2017. godine, a zanimljivo je da prvi put predstavljena izvan granica Turske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: