Kultura
169

U Sarajevu otvorena izložba prelijepih džamija Bosne i Hercegovine

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Izložba fotografija o graditeljskom naslijeđu iz osmanskog perioda, u kojoj su većinom predstavljane džamije iz Bosne i Hercegovine, autora Adisa Tanovića otvorena je danas u Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu.

Na izložbi, koja će biti otvorena do kraja ovog mjeseca, predstavljene su fotografije harema, sofa, potkupola i kupola starih bosanskohercegovačkih džamija.

Tanović kaže da je ljubav prema fotografiji i arhitekturi pretočio u izložbu kojom posjetiocima nastoji pokazati ljepote bh. arhitekture. Smatra da svaka fotografija pričaju svoju priču.

Adis Tanović rođen je 1979. godine u Sarajevu. Po zanimanju je ekonomista. Kao dijete maštao je da putuje po cijelom svijetu, upoznaje gradove i kulture, to je počeo raditi sa 17 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Mnogo je, kaže, putovao po svijetu, a cilj mu je uvijek bio isti, saznati sve o gradu koji posjeti i sve to zabilježiti fotoaparatom i riječima.

Izložbom u Gazi Husrev-begovom Hanikahu želi predstaviti najljepše dijelove BiH da bi inpirisao i druge ljude da ih posjete, ako to već nisu uradili.