Zemaljski muzej BiH
4

U Sarajevu otvorena izložba o nematerijalnom nasljeđu Slovenije koje je pod zaštitom UN-a

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
U galeriji odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja BiH svečano je otvarena putujuća izložba plakata "Nematerijalno kulturno nasljeđe u svjetlu Unescove Konvencije" autorica Nene Židov i Anje Jerin.

Izložba je posvećena nematerijalnom nasljeđu koje je zaštićeno UN-ovom Konvencijom iz 2003. godine, a koju je Republika Slovenija ratifikovala 2008. godine.

Izložba će biti otvorena do 30. septembra, a posjetioci će u Sarajevu imati priliku razgledati bogatu postavku koju čine 24 plakata. Tu su, između ostalih, primjerci poput Škofjeloške pasije i Obilasci kurenta su upisani na Unescovu reprezentativnu listu kulturnog nasljeđa. Škofjeloška pasija, najstariji očuvani dramski tekst slovenskog jezika iz 1721., prema ocu Romualdu Marušiću, koncipiran je kao pokornička procesija te se izvodi u vrijeme Uskrsa.

Najprije otvorena u Sloveniji, izložba će se gostovati i u Moskvi, Prištini, Podgorici, Minhenu, Washingtonu i Teheranu.

Izložbu je organizovala Ambasada Republike Slovenije u saradnji sa Slovenskim etnografskim muzejem i Zemaljskim muzejem Bosne i Hercegovine, povodom obilježavanja Evropske godine kulturnog nasljeđa.

Ova izložba je ujedno i vid saradnje između Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu i Slovenskog etnografskog muzeja u Ljubljani, a značajna je zbog posvećenosti očuvanju kulturnog nasljeđa te ukazivanja na važnost i odgovornost institucija u pogledu očuvanja i razumijevanja prošlosti zbog stvaranja bolje budućnosti.

Ulaz na izložbu je slobodan.