Kultura
28

U Sarajevu otvorena izložba japanske kaligrafije

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Izložba japanske kaligrafije polaznika kursa japanskog jezika otvorena je večeras u prisustvu brojnih posjetilaca i zvanica u atriju Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Kurs japanskog jezika u akademskoj 2013/2014. godini organizirao je Univerzitet u Sarajevu u saradnji s Ambasadom Japana u BiH i Japanskom fondacijom.

U okviru takmičenja organiziranog među polaznicima kursa svaki student je izabrao riječ na japanskom jeziku napisanu kaligrafijom kojom opisuje budućnost BiH.

U prigodnom govoru prisutnima, japanski ambasador u BiH Hideo Yamazaki podsjetio je da je kurs japanskog jezika pokrenut prošle godine, te podvukao da je iznimno ponosan na entuzijazam i zainteresovanost studenata za japansku kulturu.

"U Japanu na početku godine kaligrafijom pišemo riječ kojom izražavamo svoje nade za nadolazeću godinu. Slično su uradili i studenti, koji su u radovima pokazali asocijacije, nade i vizije vezano za budućnost BiH, ali i vlastite želje za bolju budućnost", kazao je on.

Prorektor za međunarodne odnose Univerziteta u Sarajevu Ugo Vlaisavljević istaknuo je da je kurs japanskog jezika izazvao veliki interes studenata, jer je na prijavu pristiglo oko 300 aplikacija. Stoga smatra da je budućnost prisustva japanskog jezika u akademskom životu BiH tek na pragu.

"Izložba pokazuje entuzijazam onih koji su željeli upoznati japansku kulturu, a to je onaj odnos prema drugom i drugačijem", kazao je on.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Željko Šain smatra da ovom izložbom i kursom japanskog jezika Univerzitet u Sarajevu želi pokazati da znanje nema granica te da je ta daleka zemlja Japan jako blizu BiH.

"Izložba pokazuje ljubav, pažnju i želju za izučavanjem drugih kultura, jer to je imperativ savremenog čovjeka", istaknuo je on.

Ambasador Hideo Yamazaki po završetku zvaničnog programa uručio je prigodne nagrade autorima najboljih radova - Sari Kosmajac, Adisu Zorlaku, Nikoli Krneti i Kevser Kadrić.

Japanska kaligrafija je umjetnost lijepog pisanja uz pomoć kista i tinte i ima izuzetno veliki značaj u japanskom društvu. Pored čitljivosti, cilj je dostizanje savršene estetske ravnoteže i duhovnosti.

Izložba je otvorena do 27. januara.