Kultura
4

U Sarajevu otvoren sedmi festival turskog filma

FENA
Sedmi festival turskog filma otvoren je večeras u Sarajevu u Narodnom pozorištu projekcijom filma reditelja Özhana Erena "Posljednje pismo", prikazanog prije nekoliko sedmica premijerno u Turskoj.

Festival je otvorio Nihat Gul, zamjenik podsekretara ministra za kulturu i turizam Republike Turske.

Po njegovim riječima, festival su organizirali turski Generalni direktorat za kinematografiju i Ured savjetnika za kulturu i turizam u turskoj ambasadi u BiH.

Izrazio je zadovoljstvo što se festival održava u prijateljskoj Bosni i Hercegovini te nadu da će publika uživati u odabranim ostvarenjima.

Ataše Soner Sahin je uime domaćina, Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH, kazao na otvorenju da ima mnogo stvari zajedničkih za građane dviju država. I on se nada dobroj posjeti publike tokom festivala.

Festival će trajati od 22. do 27. aprila u Sarajevu, a od 28. aprila do 2. maja u Zenici.

Od sutra su projekcije u sarajevskom kinu Meeting Point.

Tokom festivala će biti prikazano šest filmova novije produkcije poznatih turskih reditelja: "Čudo" reditelja Mahsuna Kirmizigüla, "Ljubav voli slučajnosti" Ömera Faruka Soraka, "San leptira" reditelja Yilmaza Erdogana te "Bilo jednom u Anadoliji" Nuri Bilge Ceylana.

Prvi put u Bosni i Hercegovini zvanično će biti prikazan film "Fatih 1453" reditelja Faruka Aksoya, najskuplji i najgledaniji turski film svih vremena.

Svi filmovi su titlovani na bh. jezike a ulaz u sarajevski kino "Meeting point" i zenički "Multiplex Ekran" za posjetitelje je besplatan, saopćeno je iz Ambasade Republike Turske u BiH.