Od 19. juna u Bihaću
44

U Sarajevu otvoren manifestacija "Dani Kur'ana": Kaligrafija, mozaici, rezbarije...

FENA
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Manifestacija "Dani Kur'ana" otvorena je večeras u Sarajevu u Gazi Husrev-begovom hanikahu, u organizaciji Iranskog kulturnog centra te u okviru kulturne razmjene dviju zemalja, a povodom mjeseca ramazana.

Saradnik je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine.

Na otvorenju su goste pozdravili direktor ove uprave Nusret ef. Abdibegović, kao i konzul iz Kulturnog centra Ambasade Irana u Bosni i Hercegovini Ali Ameri.

Govorili su o univerzalnim porukama Kur'ana kao upute čovjeku prema istini.

Otvorenju su, među brojnim drugim zvanicama, prisustvovali ambasador Irana u BiH Mahmut Hajdari i načelnik Općine Stari Grad u Sarajevu Ibrahim Hadžibajrić.

Manifestacija "Dani Kur'ana" trajat će u Sarajevu do 16. juna, a ove godine će biti održana i u Bihaću od 19. do 22. juna u suradnji s tom općinom i Muftijstvom bihaćkim.

Povodom toga u Bosni i Hercegovini borave iranski umjetnici i predstavljaju njihov rad izložbama kaligrafije i raznih tradicionalnih iranskih zanata.

Izložba se sastoji iz nekoliko dijelova: postavke iranske kaligrafije autora Kave Tejmurija koji već 30 godina drži časove u iranskom Udruženju Kaligrafi te u nekoliko drugih ustanova za visoko obrazovanje u Iranu, potom izložbe intarzije, mozaika i rezbarije umjetnika Davuda Mullaija Avandžija, profesora na Fakultetu Zahra u Teheranu. Sastavni dio manifestacije je također izložba umjetničkih radova na pozlati čiji je autor Ruhullah Ishak Zade, profesor Univerziteta umjetnosti iz Isfahana.

Manifestacija Dani Kur'ana sastoji se iz izložbe kur'anske kaligrafije, iluminacije, intarzije, ručnih radova vezanih za Kur'an.

U Sarajevu je realizirana u Gazi Husrev-begovom Hanikahu, a u Bihaću će biti u Gradskoj galeriji u kojoj je svečano otvorenje najavljeno za 19. juni.

Ulaz za sve posjetioce i u Sarajevu i Bihaću je besplatan.