U Zemaljskom muzeju
100

U Sarajevu otvoren festival "Noć u muzeju", prilika za mlade da se upoznaju i zajedno uče

Piše: D. B.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
U Zemaljskom muzeju BiH večeras je otvoren festival muzejske pedagogije "Noć u muzeju" (NuM), koji organizuje Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u saradnji s Ambasadom SAD-a.

Festival traje 14 dana, a više od 30 istraživačkih laboratorija je pripremljeno za 550 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele BiH. Program festivala je počeo večeras u prostorijama Zemaljskog muzeja BIH u Odjeljenju za arheologiju, a prije druženja s učenicima, medijima se obradio Paul Horowitz, zamjenik ambasadorice Ambasade SAD-a u BiH Maureen Cormack.

"Oduševljen sam što sam ovdje na otvaranju 3. Noći muzeja ovdje u Zemaljskom muzeju BiH. Drago mi je što smo okuplili 150 učenika koji će u ovom prekrasnom izložbenom prostoru učiti o historiji i kulturi te će ga pretvoriti u radionicu koju će koristiti kao svoju laboratoriju, zasukati rukave, sklapati prijateljstva i nešto novo naučiti", izjavio je Horowitz.

Program se organizuje u tri muzejske ustanove.

"Ove godine ovaj događaj ne organizujemo samo u Sarajevu, nego ćemo naredne sedmice biti u Muzeju Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici, a sedam dana poslije toga u Muzeju savremene umjetnosti u Banjoj Luci", dodao je zamjenik ambasadorice.

Cilj festivala je upoznavanje omladine te zajedničko učenje i istraživanje.

"Nadam se da će djeca iskoristiti ovu priliku da uspostave kontakte te da nastave s istraživanjem", završio je Horowitz.