{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U sarajevskom Kamernom teatru 55 predstavljen hommage Radmilu Bati Zurovcu

F
13.6.2018. u 19:25
19
2
U sarajevskom Kamernom teatru 55 predstavljen hommage Radmilu Bati Zurovcu
19
U Kamernom teatru 55 večeras je rječju, slikom i muzikom – putem audio i veideosnimaka i slajdova predstavljeno sjećanje na Radmila Batu Zurovca i to 25 godina nakon smrt.
Urednici, scenaristi i voditelji su Goranka Oljača i Valerijan Žujo, a suvoditelj je Rinko Golubović. Režiser je Miralem Ovčina.

Da je riječ o hommageu (odavanju počasti) Radmilu Bati Zurovcu, jednom od najznačajnijih autora i urednika Radio Sarajeva, rekao je Zijo Dizdarević.

"Bato je bio čovjek koji je 24 sata mislio radijski. Izvanredno je poznavao jezik, bio je samouki muzičar, čovjek od knjige i velike kulture, društven, ali i diskretan", istakao je Dizdarević.

Kako je i rečeno na hommageu, Zurovac je bio vrstan kreativac, urednik Obrazovnog, Muzičko-revijalnog i Dokumentarno-zabavnog programa Radio Sarajeva, te gradskog programa Sarajevo 202 i Drugog programa Radio Sarajeva i zamjenik odgovornog urednika Radio programa.

Bio je pokretač velikih jezičkih projekata Radio Sarajeva - Pravopisne lige, potom Lige mladih lingvista. Prvi je dobitnik u Radio Sarajevu velikog međunarodnog priznanja - Prix Japon.

Goranka Oljača kazala je da je Zurovac bio njen prvi urednik 1972.godine, rekavši da 'kad vam se tako veliki urednik dogodi, onda vas i radio novinarstvo pogodi'.

Valerijan Žujo je kazao da je ovo fina seansa kojom su odali počast Radmilu Bati Zurovcu kao znamenitom čovjeku ovog grada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li ste zadovoljni kvalitetom kulturnih manifestacija u BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: