{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U sarajevskom Kamernom teatru 55 predstavljen hommage Radmilu Bati Zurovcu

F
FENA
13.6.2018. u 19:25
19
2
U sarajevskom Kamernom teatru 55 predstavljen hommage Radmilu Bati Zurovcu
19
U Kamernom teatru 55 večeras je rječju, slikom i muzikom – putem audio i veideosnimaka i slajdova predstavljeno sjećanje na Radmila Batu Zurovca i to 25 godina nakon smrt.
Urednici, scenaristi i voditelji su Goranka Oljača i Valerijan Žujo, a suvoditelj je Rinko Golubović. Režiser je Miralem Ovčina.

Da je riječ o hommageu (odavanju počasti) Radmilu Bati Zurovcu, jednom od najznačajnijih autora i urednika Radio Sarajeva, rekao je Zijo Dizdarević.

"Bato je bio čovjek koji je 24 sata mislio radijski. Izvanredno je poznavao jezik, bio je samouki muzičar, čovjek od knjige i velike kulture, društven, ali i diskretan", istakao je Dizdarević.

Kako je i rečeno na hommageu, Zurovac je bio vrstan kreativac, urednik Obrazovnog, Muzičko-revijalnog i Dokumentarno-zabavnog programa Radio Sarajeva, te gradskog programa Sarajevo 202 i Drugog programa Radio Sarajeva i zamjenik odgovornog urednika Radio programa.

Bio je pokretač velikih jezičkih projekata Radio Sarajeva - Pravopisne lige, potom Lige mladih lingvista. Prvi je dobitnik u Radio Sarajevu velikog međunarodnog priznanja - Prix Japon.

Goranka Oljača kazala je da je Zurovac bio njen prvi urednik 1972.godine, rekavši da 'kad vam se tako veliki urednik dogodi, onda vas i radio novinarstvo pogodi'.

Valerijan Žujo je kazao da je ovo fina seansa kojom su odali počast Radmilu Bati Zurovcu kao znamenitom čovjeku ovog grada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: