Kultura
21

U sarajevskoj galeriji "Zvono" otvorena izložba ratnih fotografija Staffana Löfvinga

Piše: M. S.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U sarajevskoj galeriji "Zvono“ večeras je u 21 sat otvorena izložba fotografija "Imperfect Shots“ švedskog antropologa Staffana Löfvinga.

Izložba prikazuje ratne fotografije koje je Löfving napravio kada je u BiH bio 1994. godine radeći kao novinar i fotograf za švedske novine. Nakon toga život ga je odveo na drugu stranu, tako da je fotografije i zaboravio. Ponovo ih se prisjetio prilikom posjete prijatelja iz Sarajeva koji su zaželjeli vidjeti stare fotografije.

"Nisam ih mogao naći, bile su negdje u kutiji u kući. Kada smo ih pronašli, moja prijateljica je otkrila stvari u njima koje su bile nove i meni i njoj, iako je odrasla u Sarajevu“, rekao je Löfving.

Tako su došli na ideju da bliže pogledaju fotografije i da ih koriste kao metodu antropološkog istraživanja.

"Jedna fotografija različitim ljudima priča različite priče. Može probuditi tugu i žalost, ali isto tako i radost i sreću. To meni znači da fotografije nisu statične, ne govore istu priču svima, mogu vas iznenaditi i pokazati nove stvari“, kaže Löfving.

On smatra da ove fotografije nisu savršene, već životne.

"Savršene fotografije, koje novinske agencije žele ili koje žiriji cijene, obično govore jasnu priču. Ove priče ne daju jasnu sliku. To je više kao običan život. Ljudi govore nešto, ali ne znamo šta jer nema riječi. Ja sam zaboravio šta su rekli. Zato sam ih želio ponovo koristiti, da vidim da li govore nove stvari“, rekao je on.

Löfving je pozvao posjetioce i posjetiteljke da ga kontaktiraju sa svojim utiscima.