25 godina Ars Aevija
219

U Rimu otvorena izložba Ars Aevija: Devet djela iz devet kolekcija

Klix.ba
U svečanim salama Parlamenta Italije u Rimu sinoć je, 18. jula, otvorena izložba Muzeja Ars Aevi "Devet djela iz devet kolekcija" u povodu obilježavanja četvrt stoljeća razvoja Projekta Ars Aevi.

Izložbu su otvorili predsjednici Komisije za vanjske poslove i Komisije za kulturu odbora Zastupničkog doma Italije, Fabrizio Cicchitto i Flavia Piccoli Nardelli, a zvanicama su se obratili i direktor i osnivač Projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić, te ambasador Italije u BiH Nicola Minassi. 

Fabrizio Cicchitto istaknuo je zadovoljstvo zbog izložbe u Rimu te naglasio da će Italija sudjelovati u finalnoj fazi razvoja Projekta Ars Aevi i izgradnji Muzeja. 

"Koliko je kultura bitna za razvoj i saradnju dviju zemalja najbolje pokazuje Ars Aevi koji je internacionalni projekt", poručio je predsjednik Komisije za vanjske poslove Italije. 

Postavku Ars Aevija u Rimu čini devet djela istaknutih svjetskih umjetnika: Ettora Spallettija, Josepha Beuysa, Romana Opalke, Guntera Brusa, Nan Goldin, Cornelie Parker, Sanana Aleskerova, Ilije Šoškića i Edina Numankadića.

Na izložbi je također predstavljen monumentalni rad maestra Michelangela Pistoletta Luogo di raccoglimento multiconfessionale e laico, koji je prisustvovao otvaranju i čiji rad nakon izložbe u Rimu dolazi u Sarajevo gdje će biti trajno smješten. Predstavljena je i maketa budućeg muzeja Ars Aevi, koju je projektirao slavni arhitekta Renzo Piano.

Inicijativa za ovu izložbu donijeta je nakon zvanične posjete Komisije za vanjske poslove Bosni i Hercegovini tokom maja, u kontekstu predsjedavanja Italije Berlinskim procesom u 2017. godini u cilju evropskih integracija Zapadnog Balkana kako bi se poboljšale akcije u kulturi talijanske vanjske politike u regiji. U tom kontekstu, retrospektivna izložba namjerava skrenuti pažnju na historijski događaj i kosmopolitsku figuru Grada Sarajeva, kao mjesta susreta svjetova.