Prvi rezime
0

U prvoj sedmici Sarajevske zime realizirana 52 programa

FENA
Ibrahim Spahić
Ibrahim Spahić
Na redovnoj pres-konferenciji Sarajevske zime direktor Festivala Ibrahim Spahić rekao je da su od 7. do 14. februara realizirana 52 programa. U programima su učestvovala 1.454 umjetnika, a programi su održavani na 22 lokacije.

Na programu Sarajevske zime večeras na sceni Kamernog teatra gostuje Mostarski teatar mladih (MTM) s predstavom "Njegove tri sestre" u režiji i adaptaciji američkog reditelja Scotta Fildinga.

Direktor MTM Sejo Đulić rekao je da je riječ o predstavi rađenoj prema Čehovu te da u njoj glume četiri glumca.

Armin Hadžimusić, glumac u predstavi, ističe da se na predstavi radilo dugo, a da je realizirana u toku prošle godine.

Naglasio je da je ova adaptacija Čehova aktualna s našim današnjim trenutkom, naročito Mostarom. Gdje sve više ljudi traži "Moskvu" neko mjesto gdje je bolji život.

Dramaturg predstave je Dragan Komadina. U predstavi glume: Snježana Martinović, Hristina Mouratidou, Amra Prutina i Armin Hadžimusić.

Njemački državni teatar i Temišvar (Rumunija) predstavit će se večeras na sceni SARTR-a s tri kratke predstave Davida Ivesa u režiji Radu-Alexandru Nica.

U prostoru Turskog kulturnog centra bit će prikazani turski filmovi: “Esma”, u režiji Koraya Caliskana i “Kako si?”, u režiji Ozlema Akovaligila.