Kultura
0

U programu Panorama prikazan film "Munyurangabo"

FENA
SFF
SFF
U okviru programa Panorama 13. SFF-a u utorak je prikazan debitantski film američko-korejskog režisera Isaaca Chunga "Munuyrangabo", priča o pomirenju skoro više od deset godina nakon genocida u Ruandi u kojem je ubijeno 800.000 ljudi.

Nakon što ukrade mačetu na tržnici u Kigaliju, Munyurangabo i njegov prijatelj Sangwa, napuštaju grad u putovanje koje ih vodi kroz prošlost.

Munyurangabo želi pravdu za roditelje koji su ubijeni u genocidu, a Sangwa želi da posjeti roditeljski dom koji je napustio prije više od deset godina. Iako planiraju posjetiti Sangwin dom samo na nekoliko sati, ostaju u njemu nekoliko dana. Prijateljstvo dvojice dječaka iz dva plemena stavljeno je na kušnju kada Sangwini roditelji ne prihvataju Munyurangaba, upozoravajući sina da su "Hutui i Tutsiji neprijatelji jedni drugima".

Film je snimljen sa budžetom od 40.000 dolara i za 11 dana, a sve uloge igraju lokalni naturščici, kojim je režiser mudro dozvolio da improvizuju. Za razliku od filmova 'Hotel Ruanda' i 'Nekad u aprilu', 'Munyurangabo' prikazuje priču ovog užasnog sukoba (u kojem su Hutu vojnici masakrirali Tutsije i umjerene Hutue) na intimnoj razini, bez stranih glumačkih zvijezda koje su se podrazumijevale u ostalim filmovima.

Lee Isaac Chung rođen je 1978. u Sjedinjenim Državama. Ovaj film je režirao na stranom jeziku, što mu je omogućilo da radi kao osoba izvana. To ga je zaštitilo od bilo kakvih ličnih ideja ili istina, i omogućilo mu da istražuje univerzalnije teme koje povezuju jednog Amerikanca korejanskog porijekla i jedne osobe iz Ruande.