Režija Dine Mustafića
6

U pripremi predstava "Osramoćeni": Djelo koje otvara niz pitanja identiteta i religije

L. K.
U pripremi je predstava "Osramoćeni", čiju režiju potpisuje bh. reditelj Dino Mustafić, a koja će premijerno igranje doživjeti početkom jula ove godine.

"Riječ je o angažiranom i polemičnom tekstu sjajnog pisca Ayada Ahktara, dobitnika Pulicerove nagrade za ovu priču koja otvara niz aktuelnih pitanja identiteta i religije u savremenom svijetu, s naglaskom na zapaljivoj temi o tome kako su radikalni islam i terorizam utjecali na položaj manjinske muslimanske zajednice u Americi", kaže Mustafić.

Dodaje kako u dijalogu koji je pun pameti, ironije i britkog jezika Akhtar portretira likove koji se pamte po svojoj snazi i scenskoj uvjerljivosti koja se rijetko sreće u recentnim dramama.

"Važno je istaći kako je ovo nezavisna pozorišna produkcija grupe Kontakt za koju mislim da je najkvalitetnija umjetnička alternativa koja je svojim prijašnjim predstavama podizala scenske standarde i hvatala se u koštac s vrućim i provokativnim temama. Tako će biti i sada. Kuriozitet je da predstavu igramo u partnerstvu sa Zemaljskim muzejem, čime Kontakt iskazuje svoju podršku značaju ove kuće kao naše zajedničke memorije i institucionalnog identiteta", zaključuje Mustafić.

Uloge u predstavi tumačit će sjajna ekipa: Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Boris Ler, Snežana Bogićević i Lazar Dragojević, dok predstavu vizuelno oblikuje Mirna Ler.

Premijera predstave zakazana je za 6. juli 2020. godine.