Kultura
5

U petak u Sarajevu počinje Festival ulične umjetnosti 2016

Piše: N. N.
Večeras u ulici Musala u Sarajevu u 21 sat počinje oslikavanje murala posvećenog Karimu Zaimoviću, prema ideji i u realizaciji Borisa Stapića i Aleksandra Saše Brezara. Time počinju i završne pripreme za Festival ulične umjetnosti koji svoju publiku na otvorenom dočekuje u petak, 22. jula, i vodi kroz brojne sadržaje do kraja vikenda.

Kroz programske sadržaje prvog festivalskog dana povest će nas i klauni okupljeni u trupi Everymen, od Sebilja do Marijin-Dvora.

Za 19 sati u Ferhadiji pripremljen je remake performansa grupe Zvono u kojem od članova grupe učestvuju Sead Čizmić i Aleksandar Saša Bukvić.

Na platou ispred BBI-a predstavit ćemo FUU svijet u 17 sati, rad umjetnika Romana Kuduzovića.

U 20 sati je izložba H.ART-a u Radićevoj ulici, pola sata nakon toga u Galeriji Boris Smoje otvara se izložba ulične fotografije autora okupljenih u produkciji Spektroom, a u 21 sat ispred sarajevske Tržnice očekuje vas solistički koncert vokalistice Negre Čičić.

Drugog festivalskog dana FUU će u Radićevoj ulici otvoriti Art market čija će ponuda biti dostupna do kraja vikenda, odnosno do kraja festivala.

Uz brojne izložbe i radionice, publika FUU-a će u subotu imati priliku pogledati i sit down komediju Jasmina Džemidžića u 18:15 na pozornici u Radićevoj ulici. U 19 sati je predstava Branka Potočana na platou ispred Narodnog pozorišta, a u 21 sat u Radićevoj koncert harmonikaškog kvinteta Klaster.

Iz trećeg dana programa izdvajamo diskusiju Radićeva kao umjetnička četvrt u 18:45 kada ćemo otvoriti i izložbu, odnosno prezentaciju idejnog rješenja arhitekte Amira Vuka Zeca zahvaljujući kojem bi se u Radićevoj mogao kreirati potpuno drugačiji ritam svakodnevnice, posvećen umjetnosti.

U nedjelju u 21 sat u Radićevoj će biti održan i koncert grupe The Bambi Molesters.