{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeo trodnevni Festival ulične umjetnosti u Sarajevu

F
22.7.2016. u 19:31
126
14
Počeo trodnevni Festival ulične umjetnosti u Sarajevu
126
Postavljanjem 3D slike umjetnika Romana Kuduzovića na Trgu djece Sarajeva i okupljanjem klauna Trupe "Everymen'' počeo je trodnevni Festival ulične umjetnosti ''FUU 2016''.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Festival organizira Udruženje ''Festival ulične umjetnosti'' koje okuplja nekoliko entuzijasta.

Kristina Ljevak iz Udruženja kazala je da nastoje napraviti demokratičniji festival umjetnosti gdje su bitni samo umjetnost i publika.

"Sve smo iznijeli na ulice i od Sarajeva napravili galeriju na otvorenom", istakla je Ljevak.

U fokusu ovogodišnjeg, prvog zvaničnog Festivala, je Radićeva ulica kao ulica od posebnog značaja.

Ljevak je navela da će organizatori svake godine izabrati drugu ulicu za koju će se zalagati da bude ulica od posebnog značaja.

Ove godine nastojat će opravdati ideju sarajevskog arhitekte Amira Vuka Zeca koji je nadležnim institucijama predložio da Radićeva ulica bude pretvorena u umjetničku četvrt.

"Zasad smo uspjeli da u naredna dva dana, tokom vikenda, bude zatvorena za saobraćaj, u popodnevnim i večernjim satima, nadamo se da je to početak", dodala je Ljevak.

U toj ulici "FUU 2016'' će biti i završen.

Prije dva dana, u okviru festivalskih aktivnosti, u ulici Musala počelo je oslikavanje murala posvećenog Karimu Zaimoviću prema ideji i u realizaciji Borisa Stapića i Aleksandra Saše Brezara.

Nakon otvaranja Festivala, u Ferhadiji će biti održan remake performansa grupe Zvono u kojem od članova grupe učestvuju Sead Čizmić i Aleksandar Saša Bukvić.

Nakon toga, planirana je izložba H.ART-a u Radićevoj ulici, a potom izložba ulične fotografije autora okupljenih u produkciji Spektroom u Galeriji Boris Smoje.

Prvi dan Festivala će biti završen solističkim koncertom vokalistice Negre Čičić ispred sarajevske Tržnice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: