Festival komedije
6

U petak počinje "Mostarska liska": Drugačiji svijet je moguć

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Tradicionalni festival komedije "Mostarska liska" otvara se ovog petka predstavom "Ime" Pozorišta mladih Sarajevo. Zahtjevna mostarska publika moći će pogledati sedam odličnih komedija, a festival traje do 26. aprila.

Na današnjoj konferenciji za medije umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar Emir Spahić, koji je predstavljao kolektivnog selektora festivala - Umjetnički savjet NPM, kazao je kako su imali težak posao.

"Na festival je prijavljeno 46 predstava od kojih je odabrano sedam u takmičarski program. Gledajući sve predstave nametnuo se i moto ovogodišnjeg festivala - Drugačiji život je moguć. Svaka predstava uz korištenje humorističkih elementa tematizira probleme današnjice, otuđenost društva, socijalne i političke probleme", pojasnio je Spahić.

Selekcija predstava bila je uslovljena skromnijim budžetom, kazano je kako zbog nedostatka sredstava nisu mogli dovesti sve predstave koje su željeli.

"Predsjednik tročlanog stručnog žirija je eminentni glumac Senad Bašić, a članovi su reditelj Pjer Žalica i glumac Erol Kadić. Svaku noć žiri će dodjeljivati nagradu "Mala liska" za najboljeg glumca i glumicu večeri. Posljednju večer imamo proglašenje najboljih na festivalu, dodjelu nagrada i koncert kantautura Damira Imamovića", kazao je Spahić.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je kako pored sedam predstava u takmičarskom programu postoji i bogat popratni program, ukupno 25 sadržaja.

"Prvog dana imamo izložbu o jednom od osnivača naše kuće Safetu Pašaliću. Festival prvi put izlazi iz NPM te u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače imamo dvije radionice o unaprijeđenju rada u institucijama kulture koje će voditi uvaženi profesor Darko Lukić", najavio je direktor Mujkanović naglasivši da će festival ugostiti i educirati 50 učenika mostarskih osnovnih škola.

Najbolju predstavu osim stručnog žirija proglasit će žiri medija u kojem su eminentne mostarske novinarke Meliha Smajkić, Rosanda Zovko i Cvita Kusić, kao i žiri publike koji sačinjavaju Seada Kuštrić, Nada Dalipagić i Edna Voloder.

Sve predstave počinju u 20 sati, a ulaznice se već mogu kupiti na blagajni NPM po cijeni od 10 KM. Paket ulaznica za sve predstave košta 50 KM.