Festival komedije
0

Objavljen program "Mostarske liske", sedam predstava u utrci za glavnu nagradu

FENA
Narodno pozorište u Mostaru saopćilo je kako je od pristiglih prijava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije selektirano sedam najboljih pozorišnih predstava komedijskog žanra za ovogodišnji 16. međunarodni festival komedije "Mostarska liska 2019".

Festival će biti otvoren 19. aprila u 19 sati izložbom "Glumac lirskog treptaja" Safeta Pašalića u foajeru Narodnog pozorišta Mostar, nakon čega slijedi predstava "Ime" Matthieu Delaporte & Alexandre da La Patelliere, u režiji Admira Glamočaka i izvedbi ansambla Pozorišta mladih Sarajevo u 20 sati.

Naredne večeri, 20. aprila, na repertoaru je predstava "Zašto je poludeo gospodin R?", Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Bobe Jelčića. Predstavu igra ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

U nedjelju, 21. aprila, igra predstava "Anđeli Babilona" Mate Matišića, u režiji Admira Glamočaka, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, dok u ponedjeljak 22. travnja dolaze gosti iz Hrvatske s predstavom "Mušica", nastala prema tekstu Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla, a koju izvodi ansambl Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

Utorak, 23. aprila, rezerviran je za nastup Oxygen Production iz Sarajeva i predstavu "Narodni poslanik" Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića. Narednog dana, 24. travnja na programu su gosti iz Beograda, odnosno Presek Dijagonala s predstavom "Brak mrak" Antonija Amurija, čiju režiju potpisuje Tea Puharić.

Zadnji dan takmičarskog dijela, 25. aprila, nastupa Narodno pozorište RS-a iz Banja Luke s komedijom "Naši dani", Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine: glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Senad Bašić koji će i predsjedavati Žirijem, nagrađivani bh. redatelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjer Žalica i glumac Ateljea 212 Erol Kadić.

Festival će biti zatvoren 26. aprila ceremonijom dodjele nagrada i koncertom kantautora Damira Imamovića koji će biti održan u čast nagrađenima. Pored takmičarskog, festival i ove godine obiluje bogatim popratnim programom koji će biti objavljen neposredno prije početka Festivala.

Ulaznice za sve programe su u prodaji po cijeni od 10 KM, a dostupni su i paketi ulaznica po cijeni od 50 KM koji podrazumijevaju jednu ulaznicu za sve izvedbe u trajanju festivala, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.