Kultura
6

U okviru Takmičarskog programa SFF-a prikazan austrijski film "Supersvijet"

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u okviru 21. izdanja Sarajevo Film Festivala prikazan film "Supersvijet" austrijskog reditelja Karla Markovicsa.

Karl Markovics je rođen u Beču 1963, a široj javnosti je postao poznat po ulozi detektiva inspektora Stockingera u policijskoj TV seriji "Komesar Rex".

Uslijedile su brojne uloge na televiziji i filmu, kao i u pozorištu, operi i mjuziklima. Markovics je kao reditelj i scenarista debitovao 2011. godine sa igranim filmom "Disati" koji je osvojio nagradu Srce Sarajeva za najbolji film na sedamnaestom Sarajevo Film Festivalu.

"Nadsvijet", koji je premijerno prikazan na Berlinaleu 2015, njegov je drugi igrani film.

Život Gabi Kovande, udate radnice u supermarketu i tipične predstavnice srednje klase, vrti se oko porodice i posla. Sve do jednog dana kada se sve mijenja. Odjednom se u njenom životu pojavljuje neko novi, neko koga je i ranije površno poznavala – Bog!

"Supersvijet" je priča o Bogu i o svijetu; svijetu u kojem heroina radi za kasom i Bogu kojega niti vidimo niti čujemo, ali čije prisustvo stalno osjećamo.

Glavna glumica Ulrike Beimpold je fantastično i dirljivo odigrala ulogu žene pod božanskim utjecajem, a reditelj Karl Markovics ostaje vjeran realizmu, njegov narativni pristup je često operativan sa kadrovima snimljenim iz ptičije perspektive i upečatljivo postavljenim scenama biblijskih proporcija koje doprinose dojmu Božijeg prisustva.

SFF