Kultura
509

U okviru Takmičarskog programa 21. SFF-a prikazan film "Supersvijet"

FENA
Film "Supersvijet" austrijskog reditelja Karla Markovicsa sedmo je filmsko ostvarenje prikazano na pres-projekciji u Narodnom pozorištu u okviru Takmičarskog programa igranog filma 21. Sarajevo Film Festivala.

Uloge u ovom film ostvarili su Ulrike Beimpold, Rainer Wöss, Nikolai Gemel, Angelika Strahser, Thomas Mraz, Sibylle Kos, Michael Scherff i Harri Stojka.

Film donosi priču o životu udate Gabi Kovande, radnice u supermarketu i tipične predstavnice srednje klase, čiji se život vrti oko porodice i posla sve do jednoga dana kada se u njenom životu pojavljuje neko novi, neko koga je ranije površno poznavala - Bog.

Glavna glumica Ulrike Beimpold odigrala je ulogu žene pod božanskim utjecajem, a reditelj Karl Markovics ostaje vjeran realizmu. Scene u filmu postavljene su u biblijskim proporcijama koje doprinose dojmu Božijeg prisustva.

Markovics, koji je kao reditelj i scenarista debitovao 2011. godine s igranim filmom "Disati" osvojio je nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji film na 17. Sarajevo Film Festivalu.

Kako je danas na pres-konferenciji nakon projekcije kazao, njemu je bilo najvažnije da u filmu osigura da se osjeća empatija između ljudi, između članova porodice.

Reditelj "Supersvijeta" je dodao da je imao sreću što je za glavnu ulogu odabrao Ulike Beimpold koja je, istaknuo je, ostvarila sjajnu ulogu u ovom filmu.

Naglasio je da je Beimpold poznata pozorišna glumica u Austriji. Uglavnom je, kazao je Markovics, glumila u pozorištu posljednjih 25 godina, ali u filmovima nije imala glavnu ulogu.

Glumci u filmu Rainer Wöss i Nikolai Gemel kazali su da je reditelj uvijek znao kada samo čitaju tekst te je tada davao pauzu u snimanju da bi se svaki dio teksta izgovorio pravilno, a upravo to im je bilo najizazovnije postići, ali su ocijenili da je to bila i odlična škola.

Reditelj Markovics najavio je da će film biti na još nekoliko festivala, ali da nije siguran da li će doživjeti širu distribuciju u Evropi izražavajući bojazan da ovakav film nije lako distribuirati.

SFF