Premijera
117

U NPS-u izvedena opera "Viva la mamma ili operne zgode i nezgode"

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Komična opera Gaetana Donizettia "Viva la mamma ili operne zgode i nezgode" čiju režiju potpisuje Aleksandar Nikolić, premijerno je izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Redatelj Nikolić kazao je da predstava govori o ljudima sa "druge strane plišane zavjese", o njihovim nadama, tragedijama, ali i herojstvu.

"To je rijetka priča u operskoj literaturi gdje umjetnici igraju sami sebe i to je dokumentarni materijal, ali kroz prizmu komedije", kazao je Nikolić i pohvalio rad Hora Opere NPS i Sarajevske filharmonije.

Ana Zorana Brajović koja se našla u ulozi dirigentice kazala je ranije da opere obično imaju tragične završetke, ali da je operna komedija najveći izazov u njenom poslu.

Predstavu "Viva la mamma ili operne zgode i nezgode" nazvala je vanvremenskom kompozicijom koja publici nudi genijalnu interpretaciju svih učesnika.

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović smatra da je ta duhovita i šaljiva opera dokaz kvalitete zajedničkog rada autorskih timova te je izrazila nadu da će publici pružiti nezaboravan doživljaj.

Uloge tumače, između ostalih, Aida Čorbadžić, Jasmin Bašić, Melisa Hajrulahović-Tomić i Ivan Šarić, a koreografiju potpisuje Aleksandar Ilić.