{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novembar u Narodnom pozorištu Sarajevo u znaku drame i opere

23.10.2017. u 15:40
30
4
Novembar u Narodnom pozorištu Sarajevo u znaku drame i opere
30
U Narodnom pozorištu Sarajevo u petak, 3. novembra sa početkom u 19:30 sati, uživajte u kraljici opereta "Kneginja čardaša" u sjajnoj izvedbi solista i Hora Opere NPS, uz učešće Drame i Baleta NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirgovati Dario Vučić. Režiju potpisuje Amra Mehić.
U subotu, 4. novembra, sa početkom u 19:30 sati, bit će izvedena drama "Sve se nekako preživi, osim smrti" u režiji Dine Mustafića, a po tekstu Ljubice Ostojić. Predstava govori o Sarajevu i njegovom ironičnom pogledu na sebe.

Glavni protagonist ove predstave je Sarajevo u pozadini jedne sarajevske porodice koja živi svoj život, koja ima svoje gubitke, vijek trajanja, dok jedni dolaze drugi odlaze...

Predstava otvara niz političkih, socijalnih i egzistencijalnih problema na univerzalan način.

Podsjetimo da je predstava na nedavano održanom XVI festivalu bh. drame Zenica - Sarajevo 2017. osvojila 6 nagrada.

U predstavi ''Sve se nekako preživi, osim smrti'' igraju Ejla Bavčić-Tarakčija, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović i Vedran Đekić, Balet NPS i članovi Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ponedjeljak, 6. 11. 2017. donosi nam dramu Harisa Pašovića nastalu u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevi i East West Centra "Otkrivanje žene". Predstava počinje u 19:30 sati.

"Otkrivanje žene" je dramski tekst Harisa Pašovića, savremenog pisca i redatelja koji na neuobičajen i sistematičan način primjećuje i analizira pojave u našem društvu. Sam dramski tekst je nastajao u toku procesa postavljanja predstave.

"Otkrivanje žene" razmatra egistenciju žene na Balkanu kroz vjekove. Jako je bitan komad ne samo za nas Balkance i Balkanke, nego i za sve žene svijeta. Danas postoji veliki broj žena koje vode države ili rade druge poslove koji su do sada smatrani muškim; postale se naučnice, sportašice, pilotkinje,... Žene su od statusa nižih bića postale emancipovane i izborile su se za svoja prava.

U srijedu, 8. 11. 2017. u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo doajeni bh. glumišta Josip Pejaković, Zijah Sokolović i Vesna Mašić za vas će izvesti višestruko nagrađivanu predstavu po tekstu Gorana Stefanovskog, u režiji vrsnog Dine Mustafića "Divlje meso“.

U subotu, 11. 11. 2017. u 19:30 sati, na sceni NPS te večeri solisti i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, izvest će W. A. Mozartovu operu “Don Giovanni” u režiji Aleksandra Nikolića.

Don Giovanni se naširoko smatra jednim od najvećih muzičkih djela ikad skladanim, i od opera zasnovanih na legendi o Don Juanu, Don Giovanni se smatra bez premca. Da Ponteov libreto je, poput mnogih iz tog vremena, opisan kao dramma giocoso: "giocoso" značeći razigran, komičan, i "dramma" označavajući operni tekst (kratica od "dramma per musica"). Mozart ga je u svoj katalog unio kao "opera buffa".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: