Bit će prikazano više od 300 filmova
0

U nedjelju otvaranje Festivala animiranog filma "Banjaluka 2011"

Piše: V. T.
U Banjoj Luci će u nedjelju biti otvoren 4. Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2011”, tokom kojeg će u sedam gradova i opština BiH biti prikazano više od 300 animiranih filmova iz 30 zemalja svijeta.

Kako je najavljeno, osim Banje Luke filmovi će do 28. oktobra biti prikazivani u Sarajevu, Tuzli, Trebinju, Bijeljini, Bosanskoj Gradišci i Mrkonjić Gradu.

Prema najavama festival bi u u Dječijem pozorištu RS, u 20 sati trebao da otvori britanski animator Phil Mulloy, a istog dana, bit će otvorena i izložba stripa istaknutog hrvatskog animatora Borivoja Dovnikovića.

U takmičarskom programu publika i žiri će vidjeti 47 ostvarenja, među kojima i animirane filmove svjetski poznatih autora (Quay Brothers, Barry Purves) ali i četiri filmske animacije iz BiH. U dječijem takmičarskom programu biće prikazano 14 animiranih filmova.

Umjetnike i njihov rad ocijeniće međunarodni žiri u sastavu Vera Neubauer (Velika Britanija), Izabela Plucinska (Poljska), Steva Živkov (Srbija), Marko Meštrović (Hrvatska) i Luka Kecman (BiH).

Generalni pokrovitelj Međunarodnog festivala animiranog filma "Banjaluka 2011“ je Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a generalni sponzor Hypo Alpe Adria banka. Glavna festivalska nagrada iznosi 3.000 eura.