Kultura
41

U Narodnom pozorištu zvanično otvoren 20. Sarajevo Film Festival

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Svečanom ceremonijom koja je počela u Ljetnom kinu HT Eronet, a završila u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je otvoren 20. Sarajevo Film Festival.

Festival je otvoren projekcijama čak tri filma, te dodjeljivanjem Počasnog Srca Sarajeva kreatorici zvanične nagrade Festivala Agnes B. i meksičkom glumcu Gaelu Garciji Bernalu.

Bila je ovo prilika da se domaćini i njihovi gosti kratko osvrnu na prošlost Festivala. Adnan Hasković koji je bio u ulozi voditelja kazao je da je tokom 20 godina prikazano više od 3.000 filmova, a glavni grad BiH posjetile su brojne filmske zvijezde iz zemlje i svijeta.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra kazao je da su rođendani prilika da budete sa svojim prijateljima

"Zadovoljstvo mi je što su s nama ljudi koji su doprinijeli razvoju regionalne kinematografije", rekao je Purivatra i na scenu pozvao Marca Muellera, Gavrila Grahovca, Manfreda Schmidta, Dietera Kosslicka, Emila Tedeschija, Roberta Olu, Belu Tarra i Gaela Garciju Bernala.

Nakon toga je uručio Počasno Srce Sarajeva Agnes B. uz riječi:

"Draga Agnes 20 godina smo prijatelji, bila si nam inspiracija, podržavala i nas i umjetnike našeg festivala. Čast nam je proslaviti s tobom godišnjicu i dati ti ovo srce baš kao što si ti nama dala svoje srce prije više od 20 godina", rekao je Purivatra.

Dizajnerica se zahvalila kazavši da su joj građani BiH oduvijek bili inspiracija, te da pozdravlja njihovu hrabrost i humor.

Selektorica Takmičarskog programa Elma Tataragić pozdravila je neke od pobjednika SFF-a iz prethodnih godina, te najavila ovogodišnje filmove koji će se boriti za Srce Sarajeva.

Prvi film koji prikazan u Narodnom pozorištu je omnibus "Mostovi Sarajeva". Ovo ostvarenje nije u konkurenciji za nagradu.

Prije ceremonije u Narodnom pozorištu crvenim tepihom prodefilovali su brojni gosti i posjetitelji SFF-a. Više pogledajte ovdje.

SFF