SPKD "Prosvjeta"
32

U Narodnom pozorištu u Sarajevu održan tradicionalni Božićni koncert

SRNA
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" i ove godine je bilo glavni organizator Božićnog koncerta koji je večeras održan u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Savo Vlaški zahvalio je svim donatorima i prijateljima društva koji su omogućili održavanje Božićnog koncerta, posebno se zahvalivši Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Predsjednik Upravnog odbora Društva i umjetnički kreator koncerta Dejan Garić poručio je da Božić u svima treba da probudi samilost i ljubav prema ljudima.

Ovogodišnji koncert, koji se održava deveti put, otvorio je Kamerni mješoviti hor "Lola" iz Sarajeva s klasičnim repertoarom duhovnih božićnih kompozicija.

Sarajevskoj publici se prvi put predstavio muzički sastav "Katera" iz Istočnog Sarajeva, koji izvodi duhovnu i tradicionalnu muziku.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Centralni dio manifestacije posvećen je 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, čime je "Prosvjeta" željela da na muzički i umjetnički način oda počast završetku Velikog rata i dolaska mira u svijet, Evropu, ali i na prostore BiH.

Sastav "Katera" izveo je "Plavu grobnicu" i "Kreće se lađa francuska", duhovne pjesme "Zvijezda se zasja" vladike Nikolaja Velimirovića i "Vezak je vezla djeva Marija", te autorske kompozicije poput pjesme "Savka Čemedžinka".

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Na koncertu je nastupio i sastav "Trio Eudijates", koji je već prethodnih godina učestvovao na Božićnom koncertu "Prosvjete".