Bogat repertoar
17

U Narodnom pozorištu Sarajevo pogledajte sjajna dramska, baletna i operna ostvarenja

Klix.ba
Narodno pozorište Sarajevo (Foto: F. K./Klix.ba)
Narodno pozorište Sarajevo (Foto: F. K./Klix.ba)
Ljubitelje pozorišne umjetnosti u mjesecu oktobru očekuje bogat repertoar u Narodnom pozorištu Sarajevo. Publika će imati priliku pogledati sjajna dramska, baletna i operna ostvarenja i koncerte.

U ponedjeljak, 8. oktobra, sa početkom u 19:30 sati bit će izvedena komedija "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitinicama" autora Almira Imširevića rađena prema motivima drame Jurislava Korenića i Reihana Demirdžića, u režiji tvorca najduhovitijih pozorišnih hitova Admira Glamočaka.

"Od predstava u kući Makse Despića do naše priče o Fistiku, Sarajevom je prošlo nekoliko ratova, dolazili heroji i kukavice, posjećivali nas pjesnici i filozofi, hulje i lopovi, ljubavnici i samci, dobronamjerni i zloslutni...mnoštvo svijeta. I možda ovo i nije grad u kojem je najljepše i najjednostavnije živjeti, ali je od onih gradova koji se pamte kad iz njih odete. Od Sarajeva ostaje 'ožiljak'. Fistik je jedna od 'oštrica' ovog grada. Zasijeca duboko, uz jaku anesteziju od smijeha i radosti, duboko svjestan one misli što mu je onomad ukradoše – svijet je pun gada! Takvom svijetu uvijek treba superjunak, treba mu Fistik", saopćili su iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

U utorak, 9. oktobra, u 19:30 sati, u Narodnom pozorištu Sarajevo će za sve ljubitelje operne umjetnosti biti izvedena opera "La Traviata" Giuseppea Verdija u režiji Ogniana Draganoffa, uz pratnju Sarajevske filaharmonije kojom će dirigovati Josip Šego. U predstavi učestvuju hor i solisti Opere NPS i Balet NPS.

"La Traviata" je intimističko djelo Giuseppea Verdija, djelo koje se bavi vječnim temama ljubavi, društvenog licemjerja, žrtvovanja i iskupljenja. Ona je i napad na malograđanski mentalitet, govori o društvenim razlikama koje smatra licemjernim, a koje razdvajaju visoko društvo od polusvijeta. U konačnici, važno je srce i trijumf ljubavi.

U srijedu, 10. oktobra, sa početkom u 19:30 sati, uživajte u komediji Branislava Nušića "Ožalošćena porodica" u režiji Ahmeda Imamovića. Nušićeva komedija, u kojoj rodbina iščekuje otvaranje testamenta, postaje borba za snove i pravo na život. Ta borba je bespoštedna i sva su sredstva dozvoljena, a učesnici borbe nemaju šta da izgube osim snova o nasljedstvu za koje su na trenutak povjerovali da im pripada.

Nušić tokom tri čina do kraja raskrinkava površnost ‘iskrene’ tuge i nepreglednost ljudske nezajažljivosti. Prepoznatljivi likovi u bliskim nam mukama izazivaju smijeh svojim sumanutim pokušajima da se domognu nečega što nije njihovo, uspostavljaju apsurdnu logiku dokazujući svoja prava na nasljedstvo preminulog rođaka, istovremeno dokazujući sumnjive rodbinske veze.

"Ovaj tekst nudi splet jako dobro ispisanih likova, karaktera, te zanimljivih i nadasve komičnih situacija. Istinsko nušićevsko’ viđenje neprolazne društvene teme, galerija lica male pameti koji se takmiče lažima i cinizmom. Predstava ‘Ožalošćena porodica’, daje nam do znanja besmrtnost Agatona Arsića, koji je uvijek tu negdje među nama. Na sceni mu se još možemo i trebamo smijati, a u stvarnom životu ga se dobro čuvati", saopćili su iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

U petak, 12. oktobra, u 19:30 sati pogledajte balet "Pepeljuga" u koreografiji i režiji Vasilija Medvedeva koji će za vas izvesti ansambl i solisti Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati Dario Vučić.

U ponedjeljak, 15. oktobra, sa početkom u 20 sati, u organizaciji Ambasade Italije u BiH i Narodnog pozorišta Sarajevo bit će održan koncert Orkestra mladih BiH koji će nastupiti zajedno sa počasnim gostom iz Italije, književnikom i novinarom Paolom Rumiz, koji će čitati odlomke svojih tekstova povećenih Evropi. Dirigent koncerta je Igor Coretti – Kuret.

U srijedu, 17. oktobra, u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena dramska predstavu "Feničanke" u režiji Ozerna Prohića. Adaptacija antičke drame "Feničanke" (Euripid) Lade Kaštelan korespondira sa današnjim vremenom, bavi se temama koje su univerzalne i aktuelne. Savremeni pristup antičkoj tragediji govori o tome kako se puno stvari kroz historiju promijenilo, ali kako se jedino nije promijenio čovjek. Konkretno, ovo je priča gdje se braća međusobno ubijaju zbog zavisti i borbe za vlast, ali i zbog usuda, tj. prokletstva svojih predaka. Opće stanje je strepnja – iščekivanje katastrofe, da sve nestane i pretvori se u prah.

"U adaptaciji Lade Kaštelan naglašena je feministička linija komada. Žene su u centru dešavanja, mnogo su zastupljenije nego u Euripidovom djelu. Niko ne živi život, već svi gledaju kako prolazi pored njih. Kada donesu odluku da reagiraju, tada je već prekasno. I tako ukrug. Svi čekaju bolje sutra koje nikada neće doći, jer ono je u nama, a ne izvan nas. Trebamo učiniti da nam bude bolje, a ne čekati da neko to učini za nas", navedno je u saopćenju Narodnog pozorišta Sarajevo.

U utorak, 23. oktobra,sa početkom u 19:30 sati Zagrebačko Satiričko kazalište "Kerempuh" će pred srajevskom publikom izvesti predstavu "Ustav Republike Hrvatske" Ante Tomića i Rajka Grlića, u režiji Vinka Brešana. Adaptaciju i dramturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština.

Riječ je o predstavi koja se bavi ljubavlju i mržnjom, hrabrošću i kukavičlukom, erotikom i netrpeljivošću prema drugima i različitima. „Ustav Republike Hrvatske“ vrlo je intimna, ljubavna priča o četvoro ljudi koji žive u istoj stambenoj zgradi u centru Zagreba. Priča je to o ljudima koji su međusobno vrlo različiti, od društvenog statusa do seksualne orijentacije, od političkog svjetonazora do religija kojima pripadaju ili ne pripadaju. U našoj priči, osim prostora, spajaju ih i njihovi, često suprotstavljeni, "demoni prošlosti". Demoni koji ih tjeraju da žive više u prošlosti, no u sadašnjosti.

U subotu, 27. oktobra, sa početkom u 19:30 sati, premijerno možete pogledati dramu "Gazi Husrev–beže ili Bukagije" prema tekstu Džemaludina Latića. Adaptaciju teksta i dramaturgiju uradio je Hasan Džafić, a režiju potpisuje Tanja Miletić Oručević.

U utorak, 30. oktobra,u 19:30 sati solisti i hor Opere izvest će koncert W.A. Mozarta "Requiem" uz prtanju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Josip Šego. "Requiem" je kompleksno, duboko emotivno djelo pisano za soliste, hor i orkestar. Obavijeno je brojnim legendama kroz stoljeća, ali ono što Mozartov Requiem čini posebnim i nezaboravnim ipak jest njegova neporeciva božanska kvaliteta. Na samrtnoj postelji s nepunih 36 godina, Mozart je 1791. u Beču pisao svoju besmrtnu muziku ostavivši je nedovršenom. Vodeći se skicama, njegov jedini učenik kompozicije, Franz Xaver Süssmayr dovršio je remek-djelo koje se mora čuti i doživjeti uživo“

Drama Narodnog pozorišta Sarajevo u mjesecu oktobru zabilježit će i dva gostovanja. U nedjelju, 14. oktobra, u Akzent teatr u Beču bit će izvedena komedija "Buba u uhu" u režiji Admira Glamočaka. Gostvanje predstave organizovalo je Kulturno i sportsko društvo Zagreb iz Beča u saradnji sa Veleposlanstvom Bosne i Hercegovine u Austriji.

U petak, 19. oktobra, u okviru 27. pozorišnog festivala “Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru bit će izveden Šekspirov komad "Kralj Lear" u režiji Diega de Brea. Predstava je nastala u koporodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

Ulaznice možete rezervisati na službenoj stranici Narodnog pozorišta Sarajevo.