Kultura
0

U Mostaru započelo snimanje filma "Odbrana i zaštita"

FENA
Reditelj i scenarist filma Bobo Jelčić
Reditelj i scenarist filma Bobo Jelčić
Danas je u Mostaru započelo snimanje igranog filma "Obrana i zaštita", reditelja i scenariste Bobe Jelčića. U filmu glume Bogdan Diklić, Nada Đurevska, Ivana Roščić, Izudin Bajrović, Vinko Kraljević, Rakan Rushaidat.

Film govori o životu u Mostaru, gradu podijeljenom između Hrvata i Bošnjaka, a u središtu priče je Hrvat Slavko i njegova dilemi otići ili ne na pogreb predratnom prijatelju, Bošnjaku.

Priča je to o predrasudama, ljudskim slabostima, o sukobu s društvom kao i sa samim sobom, kaže reditelj i scenarist filma Jelčić.

"Odbrana i zaštita" zajednički je projekt produkcijskih kuća Spiritus Movens iz Zagreba, Produkcije Kadar iz Širokog Brijega te Hrvatske televizije, a sufinansiran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Reditelj i scenarist Bobo Jelčić pozorišni je reditelj, cijenjen u Hrvatskoj i svijetu zbog specifičnih i originalnih metoda u pristupu scenskom djelu. S Natašom Rajković sarađivao je na nizu nagrađivanih predstava (S druge strane, Promatranja, Usporavanja i Nesigurna priča). Njegov prvi dugometražni film "Ono sve što znaš o meni" (2005.) prikazan je na Motovun Film Festivalu i Zagreb Film Festivalu, a "Odbrana i zaštita" njegov je drugi dugometražni film.