{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Mostaru otvorena izložba Selme Loose

13.3.2014. u 20:35
6
26
U Mostaru otvorena izložba Selme Loose
6
U Centru za kulturu Mostar večeras je otvorena izložba Selme Loose po nazivom "Figura i Prostor".
Selma Loose rođena je 1972. godine u Mostaru. Diplomirala na Nastavničkom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru na Odsjeku likovnih umjetnosti - smijer slikarstvo a magistrirala 2012.godine na Akademiji likovne umjetnosti u Sarajevu, također na Odsjeku slikarstvo.

Članica je ULUBiH i ULUF-a. Izložbu je otvorila Tatijana Mičević - Đurić, historičarka umjetnosti koja je istakla da na Selminim slikama velikog formata dominira ženska figura.

Veličinu formata uvjetuje veličinu tih figura koje stoje, leže, okreću se. One nisu konkretne osobe s vlastitim imenima, one su žene. Selmine žene pokazuju njezinu ženskost sakrivenu u najdubljoj intimi vremena i kojem ona prolazi kroz najveće nevolje i iskušenja", kazala je Mičević - Đurić.

On je još istakla kako se Selma smjelo upušta u savladavanje velikih formata. Ona hrabro slika te ženske figure postavljajući ih u različite ponekad vrlo neobične položaje istražujući suodnose figure i prostora.

Nakon ovih uvodnih riječi, autorica izložbe Selma Loose se je zahvalila svima koji su došli a najviše svojim profesorima sa Akademije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: