Kultura
0

U Mostaru održan modni performans "Waste is taste"

FENA
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Nakon uspješne realizacije u Sarajevu, modni performans "Waste is Taste" održan je sinoć ispred OKC Abrašević u Mostaru.

Riječ je o performansu Baletnog ansambla Udruženja umjetnika "Bellarte" u kojem se predstavljaju kostimi i kreacije napravljene od ambalažnog otpada i drugih nerazgradivih materijala, a koje su nastale na radionicama "Waste is Taste" prošle godine u Udruženju za promicanje kulturnog stvaralaštva "MLAZ" u Počitelju.

Predsjednica Udruženja umjetnika "Bellarte" Nadža Pušilo pohvalila je mostarska publiku te naglasila kako, osim što je "Waste is Taste" zabavan projekt, on je i vrlo edukativan.

  • Mi smo odbačene i stare predmete iskoristili i napravili vrlo maštovite kreacije, odnosno haljine u kojima su mlade balerine plesale i u kojima su izgledale vrlo naočito i atraktivno - kazala je Pušilo, dodajući kako će se projekti nastaviti i proširiti.

Inače, cilj je performansa da se materijalima koji bi inače završili na deponijama da nova vrijednost pretvaranjem u modne kreacije i kostime. Na taj način "Bellarte" i "Mlaz" u suradnji s "Ekopakom", prvim ovlaštenim operaterom sistema upravljanja ambalažnim otpadom, podižu svijest o različitim mogućnostima ponovnog iskorištenja ambalažnog otpada.

Na mostarskom performansu, pored Baletnog ansambla Udruženja umjetnika "Bellarte" i baletne umjetnice Nadže Pušilo, nastupili su i glazbenici Sarajevske filharmonije - Vanja Rupar na trombonu i Faruk Jahić na perkusiji.

Osnivač projekta je mlada bh. dizajnerica Jasminka Hadžimehmedović, a svoje su radove na izložbi predstavili Katarina Bogdanović (Beograd), Jasminka Hadžimehmedović (Sarajevo), Ivana Lazarević (Beograd), Nevena Nikolić (Sarajevo), Merima Mujkanović (Zenica), Altijana Salispahić (Sarajevo) i Edina Sipić (Bihać).

Prijatelj projekta "Waste is Taste", kompanija Ekopak, osigurala je tijekom performansa u Mostaru kante za odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada. Na su taj način, svi posjetitelji imali priliku da odvojeno odlože svoj otpad u za to predviđene kante te da na taj način podrže reciklažu ambalažnog otpada.

"Waste is Taste" je tradicionalan projekt, koji se već treću godinu održava u BiH.